Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nincs többé időhöz kötve, hogy meddig lehet alkalmazni a nyugdíjas pedagógusokat

Egy április 28-án megjelent és hatályba lépett kormányrendelet értelmében bármeddig lehet alkalmazni a közoktatásban és a szakképzésben azokat a pedagógusokat, oktatókat, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt annak a kormányrendeletnek az értelmében – vette észre a Népszava. 

A kormány 2022 nyarán könnyített a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásán: eredetileg 2022. szeptember elsejétől 2023. augusztus 31-éig tették lehetővé, hogy a tanárok a nyugdíjkorhatár elérése után is teljes állásban taníthassanak tovább, illetve aki már nyugdíjba vonult, szintén teljes állásban mehessen vissza tanítani, a nyugdíja megtartása mellett.

Az új, módosított rendeletben viszont már semmilyen időbeli korlátozás nem szerepel.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás a Népszavának azt mondta, tudomása szerint a tavalyi évben mintegy hatezer idős, nyugdíjas pedagógus ment vissza tanítani, de közülük sokan nem éltek a rendelet nyújtotta lehetőséggel, nem teljes állásban, csupán heti néhány órában (részmunkaidőben, óraadóként) vállaltak munkát. Ugyanakkor szerinte ez is segítség lehet, különösen annak fényében, hogy a PSZ adatai szerint tavaly minden ötödik iskolában tanítottak olyanok, akiknek még pedagógus végzettségük sem volt. 

A rendelettel kapcsolatban a Napi.hu idézte Farkas András nyugdíjszakértő bejegyzését a Nyugdíjguru.hu oldalról, aki szerint a kormány nemcsak a 2022-es kormányrendeletekben meghatározott 2023. augusztus 31-ei időkorlát leteltének közeledtével, hanem a az érettségi időszak előtt még inkább égető munkaerőhiány szorításában is enyhített a szabályokon. 

Ezt azzal támasztja alá, hogy a rendelet a visszafoglalkoztatott tanárok nyugdíjának 2023. augusztus 31-e utáni szünetelése alóli kivételek körébe sorolja azt a közszolgálati jellegű jogviszonyt, illetve megbízási jogviszonyt, amely „érettségi vizsgák és az országos középiskolai tanulmányi versenyek szervezése érdekében az Oktatási Hivatalnál vagy a fővárosi és vármegyei kormányhivatalnál jön létre” Példaként említi, hogy az augusztus 31-i időkorlát eltörlésével a nyugdíj mellett dolgozók köre kiegészült az érettségi vizsgákat és az OKTV-ket szervező nyugdíjas pedagógusokkal.

(Népszava, Napi.hu)
Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd