Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha vásárolunk is, használt árucikket veszünk, s ez minden gazdasági adatnál árulkodóbb

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatsora szerint márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 12,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 13,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó ún. „élelmiszer jellegű” vegyes üzletek értékesítési volumene 12 százalékkal csökkent. Jelentősen visszaesett a bútor-, műszakicikk-üzletek forgalma is, jelesül 21 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Ennél nagyobb arányú csökkenést csak az üzemanyagtöltő állomásoknál mértek: 29,3 százalékot. Ám ezen túl kisebb lett a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 14 százalékkal, a számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,4, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben pedig 12 százalékkal.

Beszédes adat, hogy az eladások volumene csak a használtcikk-üzletekben nőtt, ráadásul igen jelentősen: 11 százalékkal.

Az év első három hónapjában Magyarországon összességében 9,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene.

A Portfolio megjegyzi, hogy érdemes ezt az adatot összevetni a szomszédos országokéval. Például ugyanebben az időszakban Romániában a kiskereskedelmi forgalom 6,7 százalékkal emelkedett.

A Mérce kiemelten foglalkozik a megélhetési válsággal.

Legutóbb, szintén a KSH adataira támaszkodva, arról számoltunk be, hogy a fizetések értéke drámaian csökkent: a reálkereset 19,6%-kal lett kisebb a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 25,4%-os növekedése mellett.

(mfor, Portfolio, 444.hu, KSH gyorstájékoztató)
Címlapkép: Férfi egy bevásárlóközpontban. (Fotó: Flickr)