Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már a hivatalos adatok szerint is bezuhant az átlagos magyar fizetések értéke

Az év második hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 531 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 366 400 forint volt- derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma megjelent, keresetekről szóló gyorsjelentéséből. A februári adatokat ismertető beszámoló szerint a bruttó átlagkereset 0,8, a nettó átlagkereset 1,2%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A KSH jelentése szerint így

a reálkereset 19,6%-kal csökkent, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 25,4%-os kiemelkedő növekedése mellett.

A hivatal ugyan hozzáteszi, hogy 11,8 százalékpontot magyaráz az ún. fegyverpénz, de még így is legalább 7,8%-al érnek kevesebbet a fizetések, mint egy évvel korábban – vagyis a szeptember óta tartó reálkereset csökkenés továbbra sem látszik lassítani, hiszen ugyanez a szám egy hónappal korábban még 7,6% volt.

Teljes bruttó átlagkereset, rendszeres bruttó átlagkereset és nettó reálkereset változásai 2020 januárja és 2023 februárja között a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint. Forrás: KSH

Reálkereset csökkenést az elmúlt években csak a koronavírus-válság idején tapasztalhattunk, akkor is csak egyetlen hónapban – 2021 júliusában 0,3%-kal csökkent a bérek értéke. Ez meg sem közelíti a mostani jelentésben szereplő, közel 20%-ot.

A jelentésből látszik az a tény is, hogy a legtöbb ágazatban nem sikerült az elszálló inflációt megközelítő béremeléseket kiharcolni.

A postások figyelemfelhívó demonstrációja 2023.03.04-én. Fotó: Dián Ákos

Ugyan Nagy Márton szerint már „jó út” a 25,2%-os pénzromlás, az a legtöbb dolgozót, akik az átlagkereset környékén (vagy méginkább az alatt) kapják a fizetésüket, sokkal keményebben érinti.

Hiszen az alacsonyabb keresetűek béréből jelentősebb szeletet felemésztő élelmiszerárak ennél is jelentősebben 42,6%-kal emelkedtek februárban.

Budapest, 2022. november 14.
Új, a tojással és a burgonyával kiegészített, élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fõvárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. november 14-én. November 9-én a kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot az év végéig. A tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedõ által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál.
MTI/Szigetváry Zsolt

Mindeközben a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 295 600 forintot ért el, ami 16,5%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában – ennél a dolgozók fele többet, a felük pedig kevesebbet vihetett haza. Ennek emelkedése sem közelíti meg az infláció mértékét.

Ugyanígy a nyugdíjasok számára is egyre nagyobb terhet jelentenek az elszálló árak. Ők a lakosság nagy részénél jelentősebb, 26,7%-os inflációt tapasztalhattak az év második hónapjában, mivel egészen más összetételű a fogyasztói kosaruk.

A KSH februári keresetekről szóló gyorsjelentésének fő adatai:

  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 531 200 forint volt, ez 0,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit Az átlagkereset változását jelentősen befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az ún. fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset növekedése 14,8 százalékponttal lenne magasabb.
  • rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 505 400 forintra becsülhető, ez 17,3%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 509 800, a költségvetésben 486 600, a nonprofit szektorban 515 900 forintot tett ki, ami 19,0, 13,1 és 12,4%-os emelkedést jelent egy év alatt.
  • nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 353 200 forintot, a kedvezményeket is figyelembe véve 366 400 forintot ért el, 0,8, illetve 1,2%-kal többet, mint egy évvel korábban. Az ún. fegyverpénz hatását kiszűrve a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset növekedése 15,2 százalékponttal lenne magasabb.
  • reálkereset 19,6%-kal csökkent, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 25,4%-os kiemelkedő növekedése mellett. A reálkereset csökkenéséből 11,8 százalékpontot magyaráz az ún. fegyverpénz.
  • bruttó mediánkereset 423 400 forint volt, 16,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.
  • A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 295 600 forintot ért el, 16,5%-kal felülmúlta az előző év azonos időszakit.
Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt