Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a közmeghallgatások ellehetetlenítése miatt

„Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul egy kormányrendelet miatt, amely a párt véleménye szerint ellehetetlenítené a közmeghallgatásokat” – mondta Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján. A képviselő közölte: a Magyar Közlöny április 27-i számában megjelent kormányrendelet szerint ezentúl közigazgatási hatósági eljárásban a közmeghallgatás az érintettek személyes jelenléte nélkül is megtartható. Csárdi ezt abszurdnak nevezte, mondván,

a Fidesz és a kormány ezzel megalkotta a „közelhallgatás rendszerét”.

”Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben, mert meggyőződése, hogy a kormányrendelet sérti a magyar állampolgárok alkotmányos jogait„

– mondta Csárdi Antal, aki hangsúlyozta: Magyarországon eddig sem volt túl sok beleszólása a társadalomnak a közügyekbe, hiszen a Fidesz a népszavazást „gyakorlatilag betiltotta”, ezzel a rendelettel pedig a közmeghallgatásokat lehetetleníti el,

így az embereknek még lehetőségük sem lesz elmondani a véleményüket vagy feltenni a kérdéseiket olyan fontos ügyekben, mint az akkumulátorgyárak telepítése.

Csárdi Antal szerint a kormány azért fél a magyar emberek véleményétől, mert „takargatnivalója” van, pedig ki kell mondani, hogy az akkumulátorgyártás milyen mérhetetlen környezetterheléssel jár. Hozzátette, az LMP amíg „mozdulni tud”, harcolni fog azért, hogy minden magyar ember hozzájuthasson a hétköznapi életét befolyásoló beruházásokkal kapcsolatos információkhoz.

A 444 vette észre, hogy múlt csütörtökön a Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet, ami alapján „a közigazgatási hatósági eljárásban közmeghallgatás az érintettek személyes megjelenése nélkül” is megtartható. A lap szerint ezután az is elég, ha az eljáró hatóság a honlapján közzéteszi mindazon információkat – így különösen iratokat, kép- és hangfelvételeket, internetes hivatkozásokat –, amelyek az érintettek közmeghallgatásban való részvétele szempontjából lényegesek.

A „közmeghallgatás eredményessége érdekében” a hatóság a honlapon történő publikáláson kívül „más alkalmas eszközt – így különösen helyi műsorszóró szolgáltatást, interaktív kommunikációt lehetővé tevő információtechnikát, hirdetményi vagy közösségi felületeket – is igénybe vehet”.

A közmeghallgatások nem csak a helyi lakosok érdekérvényesítése és tájékozódása szempontjából kiemelten fontosak, hanem a sajtó információszerzésének is fontos helyszínei. Lapunk is több alkalommal járt, a Csárdi Antal által is említett, akkumulátorgyárakról szóló közmeghallgatásokon.

De beszámoltunk arról is, amikor a debreceni CATL akkumulátorgyárról szóló fórum botrányba fulladt, a amikor a megjelentek kórusban hazaárulózták a főispánt. És a Mérce a helyszínről közvetítette az eseményeket akkor is, amikor a polgármester azonban egy nappal a meghallgatás előtt lefújta azt Balatonaligán. 2018 óta pedig folyamatosan tudósít a Mérce, a Samsung gödi akkumulátorgyára kapcsán tartott lakossági fórumokról és közmeghallgatásokról.

Az ezekhez hasonló kellemetlenségeket kerülhetik el a politikusok és a pártfogolt cégeik a jövőben a Fidesz rendeletének hála.

(MTI, 444, Mérce)

Címlapkép: Mérce