Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Annyira kevés a fizetés, hogy már nem engedhetem meg ezt a drága hobbit”

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Annyira kevés a fizetés, hogy már nem engedhetem meg ezt a drága hobbit” – a tanári pályát elhagyó pedagógusok beszéltek az RTL-nek arról, hogy miért hagyták hátra a katedrát. A csatorna Fókusz című műsorában Czédly Mariann, aki 31 év tanítás után inkább egy gyorsétteremben kezdett dolgozni, úgy fogalmazott:

„Elkezdtem munkát keresni, bármilyen munkát. Takarítói állásoktól kezdve irodai munkáig mindenhova elküldtem a jelentkezésem, végülis egy gyorsétterem reagált, így odakerültem.”

Czédly, aki a PDSZ tagja, tavaly januárban egy sztrájk közepén nyilatkozott lapunknak – ekkor arról beszélt, hogy a közoktatás az utolsó perceit éli, a túlterheltség és a tanárhiány már jóideje fenyegeti a mindennapi tanítást. Ám hiába a folyamatos tüntetések, alig változott valami a közoktatásban.

„Mostanra oly mértékű az elkeseredés, hogy ez most végigsöpör az országon. Mindenkinek a megélhetéséről, a gyerekéről, az unokájáról van szó, a jövőnkről van szó. Már túl vagyunk mindenen, a falon is túlmentünk szerintem, ha most sem történik semmi, akkor ennek az országnak itt van vége”

A volt tanárnő elmondta, a pénz csak egy része a problémának, nagyobb gond, hogy kevés a pedagógus, nem fizetik ki a helyettesítéseket és visszaélnek a pedagógusok hivatástudatával. Ezzel kapcsolatban kiemelte, ugyan nagyon sok kudarccal is jár ez a pálya, de a jóképességű diákok és a gyengébbek felzárkóztatása olyan sikerélményeket ad, ami más pályán nincs.

„A kamaszok még az ember arcába mondják az igazságot. Még mindig bízom abban, hogy ők építenek egy szebb világot, és remélem, hogyehhez én valamit hozz tudok tenni”

– mondat el Szendrey Zoltán, aki három diplomával és több évtizedes tanári múlt után hagyta ott a pályát. Szendery úgy fogalmazott, hiába szereti a hivatását,

már annyira kevés lett a fizetése, hogy nem engedheti meg tovább magának ezt a „drága hobbit”.

Szendrey ezért jelenleg kereskedelmi iskolában tanul eladónak. Felesége rajztanári állását hagyta ott, hogy egyéni vállalkozóként babahordozást tanítson anyukáknak.

Korábban írtuk, hogy a kormány a tanárok bérének emelésére hivatkozva március 2-án közzétette a státusztörvényként elhíresült tervezetet, amivel megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát, és egy új jogállás alá, úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszony alá rendelné őket. A PDSZ szerint a bevezetni tervezett törvénnyel nemcsak nőnének a pedagógusok munkaterhei, de felszámolnák az autonómia maradékát is,

„a szakmából azok is menekülni fognak, akik eddig ezt nem tervezték”.

Április 24-én hétfőn pedagógus- és diákszervezetek, valamint őket támogató civilek tüntettek Budapesten a szabályozástervezet ellen. A rendezvény előtt reggel civil és szakszervezeti aktivisták valamint politikusok ülősztrájkoltak a Belügyminisztérium előtt, napközben pedig országos sztrájknapot tartottak a pedagógusok.

A tüntetésen több ezer ember vett részt, és miután a Kálvin térről a Roosevelt térre vonultak, felszólalásokat hallgattak meg. A rendezvény hivatalos vége után pedig Pankotai Lili diákaktivista felszólítására a tömeg jelentős része felvonult Orbán Viktor irodájához, a Karmelita kolostorhoz ahol dulakodás alakult ki a rendőrséggel, ami könnygázt is bevetett.

Az Egységes Diákfront május 3-a 16 órára újabb demonstrációt hirdetett a Szent István Bazilika elé.

Címlapkép: Mérce/Bogdán Erik