Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A teljes akkumulátoriparra hatással lehet, hogy Chile nem szeretné, ha csak a magántőke gyarapodna belőle

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gabriel Boric, Chile elnöke április 21-én jelentette be, hogy a magáncégeknek partnerségbe kell lépniük a kormánnyal az újratölthető akkumulátorok előállításához használt fém, a lítium kiaknázásához.

A rövidtávú cél, hogy az állam többségi részesedést szerezzen a chilei lítiumiparban. A hosszútávú cél, hogy ne csak a magántőke, de Chile is profitáljon az akkumulátoriparból.

A törvénytervezet szerint a chilei lítiumágazatban dolgozni kívánó valamennyi vállalatnak partneri viszonyba kell majd lépnie a még megalapítandó National Lithium Company-vel, hogy „az állam kezébe kerül az irányítás” – mondta Boric.

A meglévő szerződéseket tiszteletben tartják, de Boric reméli, hogy még lejáratuk előtt megtalálják a módját annak, hogy ilyen szerződések esetén is fokozzák az állam részvételét a működésben.

Jelenleg két cég bányászik lítiumot Chilében, az Egyesült Államokbeli Albemarle Corp. és a helyi SQM vállalat, amelyek koncessziói 2043-ban, illetve 2030-an járnak le.

A két társaság részvényei bezuhantak Boric bejelentését követően.

A döntés legfeljebb középutasnak mondható régiós összevetésben. Lásd, a szomszédos Bolíviában az állam ellenőrzése alatt áll az ágazat, míg Argentínában a vállalatoknak csak koncessziót kell szerezniük az államtól.

Boric célja, hogy Chile helyzete megváltozzon a globális értékláncban és ne csak nyersanyagot nyerjenek ki helyben, hanem hozzáadott értékű késztermékeket is termeljenek.

A tervnek gátat vethet, hogy a Kongresszus már ezelőtt többször leszavazta a 2022-ben hatalomra került baloldali elnök javaslait, és hogy az országban továbbra is a Pinochet-diktatúra idején létrejött alkotmány van érvényben, amely alkotmányba foglalja a neoliberális gazdaságpolitikát.

Az továbbra is kérdés, hogy Chile szigorít-e majd a környezeti előírásokon és a helyi lakosokkal való konzultáción, az ugyanis végleg elijesztheti a nemzetközi tőkét az országból gazdasági elemzők szerint.