Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Támad a dollárjobboldal – Hogyan vásárolta be magát Orbán az amerikai republikánusokhoz?

Ez a cikk több mint 1 éves.

Moss Robeson amerikai oknyomozó újságíró összeszedte, mekkora is Orbán Viktor befolyása a Trump és Ron DeSantis floridai kormányzó körül csoportosuló, új amerikai szélsőjobboldalra. Meglepő következtetésekre jutott.

Az már eddig is ismert volt, hogy a magyar ellenzék dolláradományait éjjel-nappal emlegető Fidesz a CPAC-konferenciákon és különböző családügyi összefogásokon keresztül Orbán Viktor és kormánya jelentőségén, valamint az ország méretén messze túlmutató, erősen szimbolikus szerepet tölt be a Donald Trump elnöksége utáni amerikai jobboldal térfelén. Az viszont kevéssé tudott, avagy kevésbé hangsúlyozott része a történetnek, hogyan is kezdődött ez a nagyon is rendszerszerű befolyásépítés.

Moss Robeson arról lett ismert, hogy az ukrán szélsőjobboldal amerikai kapcsolatainak legfőbb szakértője. Legújabb kutatási projektjére is az ultranacionalista amerikai ukránok tanulmányozása közben bukkant rá: ez a washingtoni, jobboldali körök által finanszírozott Kommunizmus Áldozatai Alapítvány (Victims of Communism Memorial Foundation) és az azon keresztül alapított Kommunizmus Áldozatai Múzeum köré szerveződő, furcsa politikai kollektíva (vagy divatosabb szóval: politikai közösség).

Terror Háza a Fehér Ház mellett

A nyomozás középpontjában az a Marion Smith nevű, dél-karolinai illetőségű konzervatív aktivista áll, aki már 2009-ben sikeresen vonta be kezdeményezéseibe Orbán köreit. A Victims of Communism (VOC) ezek közül azért fontos, mert lényegében

a kommunista-államszocialista diktatúrák áldozatainak emlékét próbálja meg felhasználni, hogy a gazdagok adózását vagy a szakszervezeti- és munkásjogokat követelő balos mozgalmakat befeketítse

azzal, hogy valójában a GULAG-okat és a népirtást támogatják.

Lee Edwards, Lev Dobriansky diplomata és Zbigniew Brzeziński (az 1945 utáni, amerikai, hidegháborús politika egyik legszélsőségesebb alakítója) 1993-ban, kongresszusi hozzájárulással hozták létre a VOC-t. A cél kezdettől a vasfüggöny leomlása után a totalitárius államszocialista rendszerek alapvető erkölcstelenségére kívánta felhívni a figyelmet, ezzel alig titkolt módon az amerikai hegemóniának nyújtva erkölcsi alapot.

Ron DeSantis floridai kormányzó (balra) és Marion Smith konzervatív aktivista (jobbra). Forrás: Twitter / Marion Smith

Marion Smith már csak azért is központi figura, mert a Victims of Communism ötletgazdájával, Lee Edwards-szal, a konzervatív-radikális piacpárti Common Sense Society (Józan Ész Társaság) elnökével együtt alapozták meg a Kommunizmus Áldozatai Múzeumot (VOCM). Ez lényegében azt jelenti, hogy még a Bush-kormányzat alatt elérték egy washingtoni emlékmű felállítását „a kommunizmus 100 millió áldozatának”, majd egy elvileg történeti kutatásra fókuszáló alapítványt is működtettek, amelynek célja a múzeum létrehozása volt.

A műintézmény – amely lényegében a Fehér Ház mellett létesült, Washington DC kellős közepén – működése nagyon hasonlít arra, amit 2002 óta a budapesti Terror Házában is látunk.

Mint kiderült, ez nem véletlen, maga Orbán Viktor miniszterelnök ösztönözte a múzeum megvalósítására Edwardsot. Orbán 2001-ben konkrétan az akkori elnöknek, George W. Bushnak vetette fel, hogy épüljön egy kommunizmusnak szentelt nemzetközi múzeum a fővárosban, 2009-ben pedig 1 millió dollár támogatást is ígért a washingtoniaknak, amennyiben egy évvel később megválasztják.

Lee Edwards erről később azt írta:

„[Orbán Viktor] elmosolyodott, megrázta a kezemet, és gyorsan tovább is állt, én pedig ott maradtam a Fidesz-győzelemért imádkozva.”

A magyarországi választási győzelmet követően a múzeum meg is kapta a magyar állami forrásokból származó, akkoriban mintegy 300 millió forintot. Marion Smith időközben számos alkalommal járt Magyarországon, politikai karrierje során pedig belépett a republikánusokhoz, így a Fidesz legfőbb kapcsolatává vált a Republikánus Pártban. Smith a Soros György által alapított Közép-Európai Egyetemen szerzett mesterszakos diplomát nemzetközi kapcsolatokból 2009-ben, ez alkalommal egy évet töltött el Budapesten. Ekkortól eredeztethetőek kiváló fideszes kapcsolatai. Ezek csúcspontja volt, mikor végül feleségül vette Stumpf István volt kancelláriaminiszter és volt alkotmánybíró lányát, Stumpf Annát. Mint kiderült, ez egy nagyszerű rokoni és üzleti kapcsolat kezdete lett.

Durva csúsztatások

A Victims of Communism Alapítvány és múzeuma a nemzetközi érdeklődést elsősorban durva ténybeli csúsztatásai és a tudományos ismeretterjesztés határait messze túllépő, propagandisztikus kiállításai miatt keltette föl. Ők voltak ugyanis azok, akik a tudományos megalapozottságot nélkülöző „A Kommunizmus Fekete Könyve” című, 1997-es kiadvány fő állítását terjesztették, vagyis hogy az összes államszocialista rezsimnek együttvéve a világon 100 millió áldozata van. Az eredeti Fekete Könyv szerkesztői ettől a számtól, illetve a kiadványtól kész formájában elhatárolódtak, így tett Nicolas Werth, Karel Bartošek és Jean-Louis Margolin is.

A könyv ugyanis sok helyen a valósnak tartott áldozatszám tízszeresét adta meg, sőt, nem csupán a II. világháború náci áldozatait számolta hozzá a kommunizmus áldozataihoz, de Stéphane Courtois főszerkesztő még „az abortusz miatt világra nem jött gyermekeket” is hozzámatekozta a listához, így jött ki végül a bombasztikus, 100 milliós áldozati szám. (A mű kiváló kritikáját a magyar származású történész, Peter Kenez írta meg.)

Mindezekkel mit sem törődve emelte a VOC a már említett emlékművet a „100 millió áldozatnak”. 2019-ben pedig Orbán Viktor további 10 millió dollárt adományozott az alapítványnak, így nem csupán a múzeum nyithatott meg 2022-ben (amely eseményről a Washington Post külön is megemlékezett), hanem Egyesült Államok-szerte számos a kommunizmus-ellenes politikai agitációt fókuszba helyező közösség alakulhatott, éppen Bernie Sanders második előválasztási kampányát megelőzően.

Mindezt 2014-től Marion Smith tartotta kézben, akinek 2020-ig a Republikánus Párton belüli befolyása is megnőtt, Trump második kampánya idején és bukása után ugyanis kifejezetten sokat szerepelt a médiában. A radikális és sok helyen történelmietlen antikommunista ideológia ráadásul nem csupán a hazai, amerikai baloldal ellen, illetve a magyar és lengyel szélsőjobboldal szociálkonzervatív családpolitikája reklámozására volt jó. Az újonnan megnyílt Kommunizmus Áldozatai Múzeum munkatársai külön figyelmeztettek például a latin-amerikai baloldali kormányok jelentette „vörös veszélyre”, így próbáltak meg Trump idején konszenzust teremteni az észak-amerikai beavatkozásra ezek ellen a kormányok ellen.

A Kommunizmus Áldozatai Emlékmű Washingtonban. Fotó: Wikipedia / Smallbones

Antikommunizmusból nacionalista lobbicsoport

Az Orbánnal ápolt románc 2020 októbere és Donald Trump elnöki kudarca után vált még fontosabbá, a vereség egyfajta pánikhangulatot teremtett a nyugati jobboldal körében. A Trump-korszak amúgy is gyökeres változásokat hozott a republikánus politikában.

A jobboldal ugyanis felfedezte, kultúrharcos céljaik (szabad fegyverviselés, a rendőrség sértetlensége és militarizálása, az abortusz tiltása, a multikulturalizmus ellenzése) könnyebben elérhetőek, ha maguk is az egyes államok és a szövetségi kormány hatalmát használják. Mindebben Orbán Viktor és rendszere fontos inspirációt nyújtott nekik.

Stumpf Anna (avagy Anna Stumpf Lacey Smith) 2016-tól pedig ezzel párhuzamosan az Orbán-kormány által életre hívott amerikai Hungary Foundation elnöke lett. Az alapítvány, amelynek szinte egyértelmű célja a magyar kormány érdekeinek a washingtoni Kongresszusban és kormányzatban való képviselete volt, mégsem kellett, hogy regisztráljon a külföldi ügynököket érintő FARA-törvény alapján.

Az ezt a kapcsolatrendszert feltáró Robeson szerint a törvényben szereplő kitétel miatt, miszerint „jószándékú vallásos, tudományos vagy egyetemi célokból, illetve a képzőművészettel kapcsolatos tevékenységet” nem kell regisztrálni, igaz, a lobbitevékenységet ez a kitétel sem engedélyezte. A Hungary Foundation megalapítása után Stumpf Anna amerikai kormányemberekkel szervezett exkluzív találkozókat, sőt, az alapítvány 200 000 dolláros adományt nyújtott a neoliberális és az amerikai demokrácia-exporttal foglalkozó Atlantic Councilnak is 2019-ben.

Mindez egyértelműen féllegális lobbitevékenységnek számít.

Akad még egy magyar szál a történetben: a Victims of Communism egyik fő embere és 2021 óta az alapítvány elnöke a magyar származású floridai üzletember, Thomas Peterffy, aki 1956-ban menekült családjával az Egyesült Államokba. Peterffy, aki a „kommunizmus múzeuma” fölött is bábáskodott, 2017-ben megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét is a parlamentben.

Marion Smith-szel közös vállalkozásuk jó példa arra, hogyan válhat a felszínen széles körben szalonképes antikommunista történeti-kutatói-politikai tevékenység a legdurvább szélsőjobboldali homofóbia, bevándorlásellenesség és egyetemek jogait megcsorbító intézkedések melegágyává. A Common Sense Society és a hozzá ezer szállal kötődő Victims of Communism ugyanis nem csupán kiállt a trumpizmus mellett, tovább is kíván menni:

ennek a két amerikai alapítványnak, valamint a magyar – és részben a lengyel – kormány embereinek ugyanis nagyon fontos szerepük volt abban, hogy a szélsőjobbos eszmék normalizálódtak és bekerültek a főáramba a tengerentúlon.

A virginiai Richmondban például más szervezetekkel együttműködve „Uncancelling Richmond’s History” címmel hirdettek meg tanulmányi programot az amerikai polgárháború déli Konföderációjának egykori fővárosába, ahol igyekeztek rehabilitálni a rabszolgatartó államok katonai és politikai vezetőinek emlékét. Képmutatásukra jó példa az is, hogy miközben a Victims of Communism támogatta minél több kommunista kötődésű szobor és műemlék eltávolítását és lerombolását Kelet-Európában, aközben a Common Sense Society elítélte, hogy a Black Lives Matter tüntetések során a tüntetők több déli tábornokszobrot is ledöntöttek, sőt mindezt „a történelem eltüntetésének” minősítették.

Érdemes megemlíteni, hogy szintén a magyar kormány támogatásával szervezik meg 2019 óta a nemzetközi Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát, amely az orbánista nyugati megmondók, milliárdosok és politikusok éves találkozójává nőtte ki magát. Volt már meghívott vendég Peter Thiel techvállalkozó, Marco Rubio floridiai szernátor vagy Josh Hawley szenátor. Mind a Trump körüli politikai világ nagyágyúi. De részt vett már Orbán Balázs és a magyar miniszterelnök is. Előadóként és „szellemi háttérként” pedig ott mozog köreikben például Jordan Peterson politikai korrektség-elleni harcos és Douglas Murray, a „liberális Európa háláról” fantáziáló közíró.

Ron DeSantis floridai kormányzó lehet Donald Trump kihívója a republikánus elnökjelölti posztért 2023-ban. Fotó: Gage Skidmore, Flickr

Az „amerikai Orbán”

Robeson kutatása szerint ennél még komolyabb politikai előrelépésről is beszélhetünk: Orbán amerikai bizalmasai ugyanis 2022-ben már elnökjelöltet is kívánnak választani. Ugyan Orbán Viktor publikusan nem közölte, hogy nyilvánosan is Trump mellett áll-e, vagy inkább előválasztási kihívóját, Ron DeSantis floridai kormányzót támogatja, emberei azonban már döntöttek.

DeSantis floridai kormányzó tavaly óta elkezdte félelmetesen pontosan szinkronizálni évek óta hirdetett kultúrharcos politikai projektjeit Orbán ötleteivel.

A 2021 nyári Orbán-féle homofób pedofiltörvény mintájára Floridában bevezette a Don’t Say Gay törvényt, amely a „meleg- és transzpropaganda” elleni küzdelem örve alatt tiltaná a szexuális kisebbségekről való iskolai oktatást. És éppen, ahogy 2022 végén Stumpf István megkapja Budapesten a felsőoktatás átalakításáért felelős miniszterelnöki megbízott címét, Floridában a „woke baloldali befolyás” kiküszöbölése céljából ugyancsak megkezdték DeSantis kormányzó kezdeményezésére az állami egyetemi hálózat autonómiájának megnyirbálását. Mint ahogyan ez folyik az alapítványosítással Magyarországon is.

Mindez DeSantis Trump elleni előválasztási kampányának nyitánya, közös „barátaik” hálózata hozta tulajdonképpen össze őket is Orbánnal. A körülötte gyülekező „nemzeti konzervatív” bázis véleménye szerint a baloldali és liberális „kulturális süllyedést” akár autoriter, antidemokratikus eszközökkel is meg kell akadályozni, csakúgy, mint az újbaloldal térhódítását. Míg korábban a túlterjeszkedett állam visszaszorítását hangsúlyozták, mostanra az állami hatalomra támaszkodva roppantanák össze politikai ellenfeleiket.

Ugyan a „kompetens Trump” és „amerikai Orbán” címével tetszelgő DeSantisnak Trump ellen nem sok esélye van, Marion Smith mindenesetre nagyon hisz benne, hiszen 2022 végén „az Egyesült Államok következő elnökeként” mutatta őt be egy pénzgyűjtő eseményen. A már említett Thomas Peterffy meg úgy nyilatkozott, ha most nem is, de „előbb-utóbb ő lesz az Egyesült Államok elnöke”.

Ebbe a projektbe pedig még Orbán Viktornak is megéri befektetni.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher