Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetők törtek be a BlackRock párizsi főépületébe

Ez a cikk több mint 1 éves.

Francia tüntetők egy csoportja beszivárgott a BlackRock párizsi központjába. Néhány tucatnyi szakszervezeti aktivista hatolt be az amerikai székhelyű befektetési cég irodáiba, hogy a nyugdíjkorhatár megemelése ellen tüntessenek, melyet a francia kormány 62-ről 64 évre akar emelni. Az aktivisták jelszavakat skandáltak és tűzijátékot gyújtottak az épületben.

A 10 billió dolláros vagyonkezelőbe való beszivárgás az országos szakszervezetek által szervezett tüntetések 11. napján történt. A tüntetők ráadásul a mozgalom „On est la” jelszavát skandálták, ami lefordítva annyit tesz: „Itt vagyunk”.


A BlackRock a magánnyugdíjpénztárakkal való befektetési kapcsolata miatt vált a tüntetők célpontjává. Számos európai országban ugyanis részben a magánnyugdíjpénztárakból finanszírozzák a nyugdíjrendszert, ám  Franciaországban (a magyar helyzethez hasonlóan) viszont a dolgozók béréből. Egy aktivista szerint a nyugjípénztárrendszerből, és az új korhatáremelésből csak a gazdagok fognak tudni profitálni, és az olyan multik, mint a BlackRock.

A cég a világ legnagyobb befektetési alapkezelője. A vállalat közel 10 billió dollár értékű vagyont kezel, ami több, mint számos ország GDP-je. Nem ez az első eset, hogy tüntetők szállták meg a BlackRock párizsi irodáit. 2020 januárjában klímaaktivisták hatoltak be az épületekbe, hogy rákényszerítsék a céget, hogy vonuljon ki a fosszilis tüzelőanyag-befektetésekből.

Már január óta milliós tüntetések és sztrájkok zajlanak Franciaországban a nyugdíjkorhatár 64 évre való emelése ellen. Macron mégsem hátrált meg, sőt, az alkotmány 49.3-as cikkelyének alkalmazásával voksolás nélkül, „a kormány saját felelősségére” fogadták el a törvényjavaslatot, amelyet felmérések szerint a lakosság mintegy kétharmada ellenez. A cikkely élesítése, azaz a szavazás megkerülése után spontán tüntetések zajlottak a nagyvárosokban, Párizsban száz embert letartóztattak. Múlt héten a szakszervezet számításai szerint kétmillióan, a rendőrség becslése alapján 740 ezren tüntettek Franciaország-szerte mintegy 240 helyszínen a parlament megkerülésével keresztül vitt „nyugdíjreform” ellen. A demonstrációk fokozott rendőri fellépés mellett zajlottak, múlt hétig összesen több mint 1000 embert tartóztattak le Párizsban és több százakat Franciaország-szerte, valamint a rendőrség több alkalommal is fejmagasságban lőtt ki tömegoszlató lövedékeket. A francia kormány ellen azóta bizalmatlansági indítványt is kezdeményeztek, amely azonban elbukott, ám a tüntetések továbbra is zajlanak Párizs utcáin, és számos francia nagyvárosban.