Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fejmagasságban lőtt ki tömegoszlató lövedékeket a rendőrség a tegnapi párizsi tüntetéseken

Ez a cikk több mint 1 éves.

A szakszervezetek szerint kedden kétmillióan, a rendőrség becslése alapján 740 ezren tüntettek Franciaország-szerte mintegy 240 helyszínen a parlament megkerülésével keresztül vitt „nyugdíjreform” ellen.

A Libération összefoglalójában az áll, hogy csak Párizsban 400-450 ezer ember gyűlhetett össze – a belügyminisztérium 93 ezer emberről tud –, hogy kifejezzék a fölháborodásukat a nyugdíjkorhatár emelése miatt. A lap értékelése szerint a hónapok óta tartó megmozdulások második legnagyobbika zajlott Franciaország fővárosában.

Tegnap emellett számos nagyvárosban, így Lille-ben, Nantes-ban, St. Etienne-ben, Toulouse-ban, Bordeaux-ban is tüntetések zajlottak. Ahogyan Párizsban, úgy ezekben a városokban is összecsaptak a felfegyverzett rohamrendőrök a tüntetőkkel. Az éjszaka folyamán 201 embert tartóztattak le Franciaország-szerte. Charleville-Mézières-ben, ahol 3 ezer tüntető gyűlt össze, 18-at tartóztattak le a rendőrökkel való erőszakos összecsapást követően. Azóta, hogy Emmanuel Macron államfő a francia alkotmány 49. cikkének (3) bekezdését felhasználva szavazás nélkül keresztülvitte a nyugdíjkorhatár emelését,

több mint 1000 embert tartóztattak le Párizsban és több százakat Franciaország-szerte.

Ahogyan arról a WSWS oldal hírt adott, a hétvégi tüntetésekhez hasonlóan a rendőrség tegnap is fejmagasságban lőtt ki tömegoszlató lövedékeket. Úgy tűnik, hogy a kormányzat, s ennek egyik legfontosabb tagja, Gérald Darmanin belügyminiszter stratégiája, hogy a tüntetők tömegéről leválassza – az ő szavai szerint – a „szélsőséges kis csoportokat”. Tegnap Darmanin is fölszólalt a nemzetgyűlésben, hogy elítélje a „tüntetők egy részének erőszakát”.

Holott inkább úgy tűnik, hogy a katonai módszereket alkalmazó rohamrendőrség, a rendőrség különleges szerve, a Compagnies Républicaines de Sécurité (CRS) és a másik különleges egység, a Les Brigades de répression des actions violentes motorisées (BRAV-M) az erőszakos. Utóbbi 2019-ben azért jött létre, hogy a sárgamellényes tüntetéseket szétverje, a CRS pedig az 1947-es munkástüntetések óta minden ellenállás brutális letörésében részt vesz. Sokatmondó, hogy az 1968-as tüntetők egyenlőségjelet tettek a SS és a CRS közé.

Fejmagasságban lő ki gránátokat a rendőrség különleges szerve a fiatal tüntetőkre.

A rohamrendőrség leterít egy tüntetőt Párizsban.

A törvénytervezetet március 16-án, az utolsó pillanatban a francia alsóház megkerülésével, „különleges alkotmányos meghatalmazással, azaz szavazás nélkül fogadtatta el Emmanuel Macron köztársasági elnök. Ezután a nemzetgyűlésben nyomban több bizalmatlansági indítványt is benyújtottak a kormány ellen, ám ezek nem kaptak kellő szavazatot. A törvény szövegét az alkotmánytanács még felülvizsgálja, de Macron el akarja érni, hogy a reform még idén hatályba lépjen. Eközben a szakszervezetek újabb sztrájknapot hirdettek meg április 6-ra.

(Libération, CNN, WSWS)
Címlapkép: A nyugdíjkorhatár emelése ellen tüntetők 2023. március 28-án Párizsban. (Fotó: Czékmán Bendegúz / Mérce)