Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszahozhatják a gyerekmunkát az Egyesült Államokban

Egyre több USA-beli államban tárgyalnak vagy fogadnak el olyan törvényjavaslatokat, amelyek lehetővé teszik a gyerekmunkát – írja a Jacobin.

A legtöbbet kritizált törvényjavaslatot március elején írta alá Sarah Huckabee Sanders, Arkansas republikánus kormányzója. A törvény lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy akár 14 éves gyerekeket alkalmazzanak szülői beleegyezés nélkül.

A lap szerint a törvény ezzel gyakorlatilag egy száz éves gyermekvédelmi szabályozást szüntet meg.

Egy friss felmérés szerint az elmúlt két évben mintegy tíz államban könnyítettek fiatalkorúak alkalmazásának a feltételein, az elmúlt hónapokban pedig különösen megszaporodtak az ilyen irányú jogalkotási kezdeményezések a jobboldal részéről.

Egy minnesotai republikánus előterjesztés szerint 16-17 évesek is dolgozhatnának építkezéseken; egy iowai javaslat 14 éves kortól veszélyes ipari létesítményekben is lehetővé tenné a „munkavállalást”, sőt a munkáltatóknak mentességet biztosítana a polgári jogi felelősség alól munkahelyi sérülés, betegség vagy haláleset esetén; Nebraskában pedig azt vitatják meg, hogy kevesebbet kapjanak-e a fiatalkorú dolgozók a minimálbérnél.

A kutatás szerint a legtöbb, a gyerekmunkát megkönnyítő jogszabályi kezdeményezést különböző vállalkozások lobbistái támogatnak.

A Jacobin szerint nem történik más, minthogy az alacsony munkanélküliség miatt a vállalatok kisebb bérigényű dolgozókkal próbálnak faragni a költségeiken – mintsem, hogy a válság alatt a profit egy részéről mondjanak le.