Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Célba ért a tiltakozás, mégse törli el a zuglói minimumjövedelmet az önkormányzat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Megmarad Zuglóban a szociális alapon nyújtott minimumjövedelem, a képviselő-testület 2023. március 30-i ülésén megszavazta a szociális rendelet módosítását.

Mint arról lapunk beszámolt, a korábbi előterjesztésben a minimumjövedelem kivezetését javasolta a kerületet vezető koalíció, ezt azonban a csütörtöki ülésre módosították.

A február 23-i önkormányzati ülésen Horváth Csaba polgármester javaslatára napolták el a kerületi szociális reformról való döntést, miután számos civil szervezet és szociális szakember fogalmazott meg kritikát a tervezett változtatással szemben, és helyi lakosok is nemtetszésüknek adtak hangot. Az ügy körüli vitákat és fejleményeket a Mércén folyamatosan követtük.

Amellett, hogy a minimumjövedelem rendszert fenntartják a kerületben, a polgármesteri hivatal közleménye szerint a reform kiterjed

  • a pénzbeli ellátások szabályainak,
  • a bölcsődei játszócsoport igénybevételének szabályai, szociális alapon nyújtott térítési díjkedvezmények, önköltség és az intézményi térítési díj meghatározására,
  • valamint a szociális alapszolgáltatások térítési díjainak megállapítására.

A pénzbeni ellátások terén pedig tartalmazza

  • a zuglói nyugdíjasokat támogató alap esetén a jövedelemhatár megemelését,
  • a sajátos nevelési igényű gyermek, tanulók támogatása esetén szintén a jövedelemhatár megemelését, valamint ez az ellátás a rendszeres pénzellátások közé kerül beemelésre.

A hivatal hangsúlyozza, hogy

„A hatályos szociális rendeletben szabályozott egyetlen egy ellátási forma megszüntetésére nincs javaslat.”

A minimumjövedelem-juttatás összege ugyanakkor nem változik. A kerületi szabályozás szerint azok jogosultak rá, akiknek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg a 28 500 forintot, esetükben erre az összegre egészíti ki a kerület. A változás annyi, hogy – akárcsak más szociális juttatások esetében – a vetítési alap, a kormány döntésével összhangban ezentúl nem az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege, hanem az úgynevezett szociális vetítési alap, ami ugyancsak épp ennyi, csak épp szebb a neve.

Mindazonáltal amennyiben a kormány emeli az összeget, ennek függvényében változnak a zuglói szociális juttatások is, bár erre vajmi kevés az esély tekintve, hogy a kormány az elmúlt ciklusokban nem nyúlt a szociális juttatások 2008-ban megállapított alapösszegeihez. Noha az egyedülálló, zuglói önkormányzati minimumjövedelem megtartása üdvözlendő fejlemény, a már említett nyílt levelet aláíró szociális szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a megélhetés drágulása miatt szükség lenne a minimumjövedelem összegének emelésére is.

A módosított, és a március 30-án el is fogadott szociális reform-előterjesztés továbbra is az eredeti beterjesztők neve alatt fut: Horváth Csaba polgármester, Momentum Mozgalom frakció tagjai, Demokratikus Koalíció Frakció tagjai, MSZP-Összefogás Zuglóért Frakció tagjai, Vida Attila önkormányzati képviselő.

Az elmúlt hónapban ugyanakkor több, pártok közötti nézeteltérésre is fény derült a minimumjövedelem kivezetésével kapcsolatban: az MSZP egyenesen zsarolással vádolta meg az LMP-t, ami ezzel szemben azt hangoztatta, hogy a minimumjövedelmet országos szinten támogatja a párt. A Momentum pedig a szociális reform rászorulók szempontjából is áldásos hatásaira hivatkozott.

A korábban megkérdezett helyi képviselők szintén kiálltak amellett, hogy a minimumjövedelem megszüntetésével párhuzamosan változó szociális juttatásoknak köszönhetően még jobban is járhatnának a kerületi rászorulók.

Frissítés, 15:12

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a minimumjövedelem megtartásában koalíciós egyeztetés során állapodtak meg a kerületet vezető politikai erők, hozzátették továbbá, hogy Horváth Csaba polgármester mindvégig kitartóan támogatta a minimumjövedelmet.

Korábban a hivatal polgármester nevében válaszoló munkatársa kifejtette, hogy a helyi minimumjövedelem megszüntetése melletti érv, hogy a rendszer országos szinten tud hatékonyan működni, illetve más érvek is szólnak a kivezetése mellett. Az akkori részletes indoklás itt olvasható.

Címlapkép: Zugló Facebook oldala.