Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem megszüntetni, hanem fejleszteni kell a minimumjövedelem típusú támogatásokat Nyílt levél Horváth Csaba zuglói polgármesternek és az ellenzéki pártoknak

Ez a cikk több mint 1 éves.

A zuglói önkormányzat 2023. február 23. csütörtöki képviselő-testületi ülésének napirendjén szereplő egyik előterjesztés a kerületben 2015 óta működő minimumjövedelem-juttatás megszüntetésére tesz javaslatot. A javaslat értelmében a szegénységben élő családok idén áprilistól már nem igényelhetnék a támogatást; azoknak a rászoruló zuglóiaknak pedig, akiknek ezt megelőzően megállapították a támogatást, legkésőbb 2024 márciusában megszűnne az ellátásuk.

Az előterjesztést közösen jegyzi Horváth Csaba polgármester, az MSZP, a DK és a Momentum frakcióvezetője, valamint az LMP képviselője.

Az előterjesztés a minimumjövedelem-juttatás megszüntetése mellett három indokra hivatkozik: a támogatás elégtelen összegére, az alacsony igénybevételre, valamint arra, hogy a támogatás megszüntetése „az önkormányzat számára jelentős megtakarítást eredményez”.

A minimumjövedelem-juttatás által biztosított szociális minimum szintje valóban elégtelen. A pénzbeli ellátások új zuglói rendszerét megalapozó szakmai koncepció már 2015-ben hangsúlyozta, hogy „a minimumjövedelem rendszerek célja, hogy minden rászoruló háztartás számára biztosítsa a megélhetéshez szükséges minimális jövedelmet”, és javasolta, hogy a támogatás színvonala „az inflációt meghaladó mértékben emelkedjen legalább addig, amíg eléri legalább az országos (vagy a budapesti) jövedelemeloszlás legszegényebb tizedének határát”. Erre nem került sor, a támogatás a reálértékét sem őrizte meg.

Az igénybevétel csökkenését – a munkaerőpiaci hatások és a jogosultsági feltételek 2020 nyarán bevezetett szigorítása mellett – éppen a minimumjövedelem vásárlóerejének a jelentős csökkenése okozta. Mivel a támogatás szintje és a jogosultság jövedelmi határa hét éve változatlan, a támogatásra jogosultak köre automatikusan és jelentősen lecsökkent.

Az önkormányzati döntéshozók először tehát hagyták, hogy a minimumjövedelem elveszítse a vásárlóerejét, és ezzel párhuzamosan egyre kevesebben férjenek hozzá a támogatáshoz, majd erre – vagyis a saját mulasztásuk következményeire – hivatkozva érvelnek a támogatás megszüntetése mellett. Ez a gondolatmenet logikátlan és felelőtlen. A megélhetési költségek szélsőséges mértékű növekedése és a csökkenő igénybevétel a támogatás összegének a jelentős emelését és ezáltal az arra való jogosultság jelentős bővítését indokolja – nem a támogatás megszüntetését.

Az elmúlt években jelentősen csökkentek a minimumjövedelemre fordított kiadások, mint ahogy általában csökkentek a rászoruló zuglóiak pénzbeli támogatására fordított kiadások az önkormányzat teljes költségvetésén belül. Ez sem indokolja a támogatás megszüntetését, viszont arra utal, hogy az önkormányzat költségvetési mozgástere lehetővé tenné annak fejlesztését is.

A fokozódó megélhetési válság idején, ami a legszegényebb háztartások számára jár a legelviselhetetlenebb következményekkel, nincs értelmes szociálpolitikai indoka a jóléti megszorításoknak, és még kevésbé annak, hogy egy önkormányzat a legszegényebb lakosai számára hozzáférhető jövedelempótló támogatásokon spóroljon. Ilyenkor a szociális védelmi rendszerek megerősítésére, és a legszegényebb háztartások számára hozzáférhető támogatások fejlesztésére van szükség.

A zuglói minimumjövedelem-juttatás megszüntetését javasló pártok mindegyike elfogadta  a tavaly közzé tett közös ellenzéki programot, és az abban szereplő elköteleződést egy olyan garantált minimumjövedelem mellett, amely a jövedelmi szegénységben élők jövedelmét a létminimum szintjéig – vagyis a zuglói minimumjövedelem szintjének a többszörösére – egészítené ki.

A fentiekre tekintettel reméljük, hogy az előterjesztők visszavonják a zuglói minimumjövedelem megszüntetéséről szóló javaslatukat, az ellenzéki pártok pedig a helyi szociális védőháló leépítése helyett annak erősítésén és fejlesztésén dolgoznak majd – Zuglóban és minden olyan magyarországi településen és budapesti kerületben, ahol erre lehetőségük van.

A zuglói pénzbeli ellátások új rendszerét megalapozó szakmai koncepció szerzői:

Misetics Bálint, szociálpolitikus

Scharle Ágota, közgazdász

Váradi Balázs, közgazdász

 

Büttl Ferenc, közgazdász

Darvas Ágnes, szociálpolitikus

Farkas Zsombor, szociálpolitikus

Ferge Zsuzsa, szociológus

Győri Péter, szociálpolitikai szakértő

Havasi Éva, szociológus

Hegyesi Gábor, szociológus

Hubai László, szociálpolitikus

Kozma Judit, szociológus

Krémer Balázs, szociológus

Ladányi János, szociológus

Miletics Marcell, szociális munkás

Molnár György, közgazdász

Pataki Éva, szociális munkás

Reszkető Petra, közgazdász

Scheiring Gábor, szociológus

Somogyi Eszter, szociológus

Szelényi Iván, szociológus

Szoboszlai Katalin, szociális munkás

Szombati Kristóf, szociálantropológus

Talyigás Katalin, szociológus

Tánczos Éva, szociális munkás

Tausz Katalin, szociálpolitikus

Teller Nóra, szociológus

Az A Hang oldalon zuglói polgárok kezdeményezése is aláírásgyűjtés kezdődött, amely itt található:

https://szabad.ahang.hu/petitions/ne-a-legszegenyebbeken-sporoljon-a-zuglo-onkormanyzata

Képünk illusztráció.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán