Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszüntetnék a minimumjövedelmet Zuglóban a polgármester és az ellenzéki összefogás pártjai

Ez a cikk több mint 1 éves.

Vége lehet az önkormányzatok számára pozitív példaként szolgáló, egyedülálló zuglói szociális modell legfontosabb pillérének, a minimumjövedelem-juttatásnak, méghozzá a helyi képviselő-testületben többséget alkotó ellenzéki összefogás pártjainak javaslata nyomán. Egy – a DK, a Momentum az MSZP, az LMP és a szocialista polgármester, Horváth Csaba által jegyzett – előterjesztés alapján megszüntethetik a juttatást, érdemi indoklást pedig nem fűztek a tervezett lépéshez.

Az intézkedés ellen levélküldő kampányt indítottak az aHang felületén zuglói polgárok, akik szerint a kerületet vezető ellenzéki pártok azzal indokolhatják a lépést, hogy csökken az igénybevevők száma, és szűkösek az önkormányzati források. Arról azonban nem esik szó az előterjesztésben, hogy az igénybevétel jórészt azért csökkent, mert hét éve nem emelték a jogosultsági küszöböt, és egy 2020-ban bevezetett szigorítás miatt sok rászoruló zuglóit megfosztottak a támogatáshoz való hozzáférés lehetőségétől. A támogatás összegét ugyancsak hét éve nem emelte az önkormányzat – hívják fel a figyelmet.

Az előterjesztés alapján gyakorlatilag eltüntetnék az önkormányzati szociális rendelet paragrafusaiból a minimumjövedelem-juttatást, a helyébe pedig új juttatási forma nem kerülne, csak az eddig is létező támogatások, pl. gyógyszertámogatás, eseti segély, rendszeres lakásfenntartási támogatás, ápolási díj és adósságkezelési szolgáltatás maradna meg. 

A kivezetés 2024. március 31-gyel történne meg, és addig is határozatlan időről egy évre módosítanák a jogosultság időtartamát.

Az előterjesztés indoklásában azon kívül, hogy kijelentik, ténylegesen fokozatos kivezetésről van szó, érdemi indoklás nem olvasható.

Mint azt a Budapest Intézet 2017 és 2020 közötti tapasztalatait összegző jelentése felidézi, a szociális törvény módosításával 2015 márciusától a helyi önkormányzatok felhatalmazást kaptak rá, hogy saját hatáskörben alakítsák ki a szociális segélyek szabályozását. Ennek  alapján vezette be Zugló önkormányzata Karácsony Gergely polgármestersége alatt a Budapest Intézet koncepciójának felhasználásával a pénzbeli szociális segélyek új rendszerét. A koncepció két sarokköve a lakásfenntartási támogatás emelése és a minimumjövedelem bevezetése volt – amely azután a 2018-as önkormányzati választásokban a Demokratikus Koalíció és a Momentum programjába is bekerült.

A minimumjövedelem segély típusú ellátás, amely rászorultság alapján jár. A juttatás menete eddig az volt, hogy Zugló jövedelemvizsgálatot követően fizetett a nyugdíjminimum összegével megegyező 28 500 forintot azoknak a helyi polgároknak, akinek nincs jövedelme, és igényelték a juttatást. Most ettől eshetnek el épp azok, akiknek a jelenlegi válságban nagy szüksége lenne erre az összegre.

A jelentés szerint a támogatási rendszer több eleme is ösztönzi a támogatásban részesülők álláskeresési és munkavállalási hajlandóságát. A pénzbeli ösztönzők mellett a legfontosabb az, hogy a jelentősebb összegű minimumjövedelem ellátásban részesülők kötelesek együttműködni a zuglói családsegítővel, ahol személyre szabott segítséget kapnak az elhelyezkedés útjában álló nehézségek leküzdésében és az álláskeresésben.

„Arra kérjük választott képviselőinket és a testület vezetőjét, Horváth Csaba polgármestert, hogy a megélhetési válság kellős közepén ne vegyék el a legrászorulóbb zuglói polgároktól még ezt a minimális támogatást is! Ne hagyja őket az önkormányzat is az út szélén, ahogy teszi ezt a kormány a szociális védelmi rendszer teljes leépítésével! Az önkormányzat ne leépítse a minimumjövedelem-rendszert, hanem fejlessze! Emelje meg a támogatás összegét, nyújtson valódi segítséget a legszegényebb zuglóiaknak!”

– üzenik a juttatás megszüntetése miatt aggódó zuglóiak a polgármesternek.

Frissítés 18:36

Jaksity Kata kommunikációs vezető Horváth Csaba polgármester nevében megkeresésünkre az alábbiakat válaszolta:

Zugló Önkormányzata mélyen elkötelezett a járvány, majd az inflációs robbanás okozta megélhetési válság kezelésében, ugyanakkor bármilyen előremutató is a minimumjövedelem-juttatás,

az „nem önkormányzati, hanem kormányzati keretek között tud hatékonyan működni; ezért is szerepelt az ellenzék közös kormányprogramjában”.

A szociális támogatási rendszer átalakítására sarkallta az önkormányzatot „az a tény is, hogy az elmúlt hét év során a kérelmezők száma folyamatosan csökkent”. Így a jövőben a rászoruló jogosultak más, az élethelyzetükhöz jobban igazodó támogatási formákat vehetnek igénybe; az önkormányzat szerint a támogatások nyújtása során „célzottabb támogatási formákat” kell előnyben részesíteni.

„Nagyon fontos, hogy a szociális támogatások összege a rendszer újragondolásával nem csökken, hanem növekszik, hiszen a támogatásokra fordítható összeget az idei költségvetésben mintegy 100 millió forinttal megemeljük, így továbbra is mindenki hozzájuthat ahhoz a segítséghez, amelyre szüksége van” – írják.

Levelében megerősíti az önkormányzat, hogy 2024. március 31-ig felmenő rendszerben és párhuzamosan alakítják át eseti támogatássá.

„Önkormányzatunk ezzel együtt is nyitott a párbeszédre, éppen ezért akár egy tudományos mélységű szakmai egyeztető fórum keretében is készek vagyunk megvitatni a minimumjövedelem-juttatás elmúlt hét évi tapasztalatait, értékelni az eredményeit és megvizsgálni e támogatási forma továbbfejlesztésének lehetőségeit” – írják. Hozzáteszik: Zuglónak van az egyik legkiterjedtebb szociális támogatási rendszere.

Arról, hogy mi indokolja a minimumjövedelem-juttatás megszüntetését, levélben érdeklődtünk az előterjesztő pártok helyi képviselőinél. Amint válaszokat kapunk, frissítjük a cikket.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt