Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghátráltak a zuglói képviselők, egyelőre nem szüntetik meg a minimumjövedelmet

Ez a cikk több mint 1 éves.

Horváth Csaba, a XIV. kerület MSZP-s polgármesterének javaslatára elnapolták a zuglói minimumjövedelem megszüntetéséről szóló előterjesztés tárgyalását csütörtökön a XIV. kerületi képviselő-testületi ülésen – derül ki az Önkormányzati TV közvetítésből (a felvételen 16 perc 40 másodpercnél látható a szavazás).

Az eredetileg a napirenden 13. pontként szereplő „Javaslat Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítására” nevet viselő előterjesztést a polgármester kezdeményezésére 12 igen, 5 nem, 2 tartózkodással vették le a napirendről:

Szavazás a minimumjövedelem kivezetéséről szóló javaslat elnapolásáról. Fotó: Önkormányzati TV

Mint arról korábban írtunk, a javaslat a zuglói minimumjövedelem – az önkormányzat által igénylés után rászorultság alapján megítélt és fizetett, maximum 28 500 forintos segély típusú juttatás – felülvizsgálatára és fokozatos kivezetésére tett javaslatot a helyi MSZP-, DK, Momentum- és LMP-frakció, valamint maga a később a javaslat elnapolását kezdeményező Horváth Csaba polgármester.

A csütörtöki ülésen az eredeti előterjesztők közül egyedül az LMP-s Vida Attila szavazott az elnapolás ellen, az MSZP-Összefogás Zuglóért Frakció, a DK és a Momentum képviselői mind a napirendről való levétel mellett tették le voksukat:

A minimumjövedelem az önkormányzatok számára pozitív példaként szolgáló, 2015-ben bevezetett zuglói szociális modell legfontosabb pillérének számít. Kivezetése ellen levélküldő kampányt indítottak az aHang felületén zuglói polgárok. Közgazdászok, szociológusok és szociális munkások a Mércén publikált nyílt levélben tiltakoztak a minimumjövedelem felszámolása ellen.

Lapunk több képviselőt és a polgármestert is megkérdezte arról, hogy mi áll a juttatás kivezetése mögött. Az LMP-s Vida Attila például a program csökkenő népszerűségére és az utóbbi években folyamatosan szűkülő anyagi lehetőségekre hivatkozott válaszlevelében. Utóbbi miatt megfogalmazása szerint „a meglévő forrásainkat a kötelező feladatellátásra kell koncentráljuk, a szociális ellátások területén is.” Jaksity Kata kommunikációs vezető Horváth Csaba polgármester nevében megkeresésünkre azt válaszolta válaszolta: bármilyen előremutató is a minimumjövedelem-juttatás, az szerintük „nem önkormányzati, hanem kormányzati keretek között tud hatékonyan működni”. A jövőben a rászoruló jogosultak más, az élethelyzetükhöz jobban igazodó támogatási formákat vehetnek igénybe – írták. 

A nyílt levél aláírói szerint ugyanakkor az önkormányzat költségvetési mozgástere lehetővé tenné a minimumjövedelem fejlesztését is. Úgy vélik, „a fokozódó megélhetési válság idején, ami a legszegényebb háztartások számára jár a legelviselhetetlenebb következményekkel, nincs értelmes szociálpolitikai indoka a jóléti megszorításoknak, és még kevésbé annak, hogy egy önkormányzat a legszegényebb lakosai számára hozzáférhető jövedelempótló támogatásokon spóroljon”.

Címlapkép: Önkormányzati TV