Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Közművek első körben letakarná, a Főváros pedig átvenné Szálasiné sírját és eltávolítaná az átalakított sírkövet

Ez a cikk több mint 1 éves.

Jövő héten tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés azt a jogszabálytervezetet, melynek révén Szálasi özvegyének neonáci emlékhellyé vált sírhelyét a Budapesti Közművek letakarhatja – írja a Fővárosi Önkormányzat lapja, az énbudapestem.hu. Arról is beszámolnak, hogy ha a készíttetője nem távolítja el a nyilas vezető képét és a nyilaskeresztre hajazó szimbólumot a sírkőről március végéig, akkor a főváros maga váltja meg a sírhelyet, és eltávolítja róla a követ.

„A jogi megoldás lehet csak a tartós megoldás”

– mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a lapnak, hozzátéve, a Fővárosi Közgyűlés a jövő heti ülésén tárgyal egy jogszabálytervezetet, mely lehetővé teszi, hogy

a temetői törvénnyel ellentétes sírfeliratot vagy szimbólumot a Budapesti Közművek letakarhatja, végső soron ilyen esetben a sírhasználati szerződést felmondhatja.

„Nem engedjük, hogy neonáci emlékhely legyen a temetőben, a jogszabálysértő felirat eltávolítására szabott határidő lejárta után a főváros maga váltja meg a sírhelyet és eltávolítja róla a sírkövet”

– hangsúlyozta Kiss Ambrus.

Szálasi Ferenc fényképe és „Szálasi Ferenc emlékére” felirat Szálasi Ferencné Lutz Gizella és testvére, dr. Weninger Lászlóné Lutz Katalin, valamint édesanyjuk, Lutz Ferencné Köhler Katalin sírján a Farkasréti temetőben. Fotó: Mérce/Fazekas Lázár Benjámin

Lapunk írta meg elsőként, hogy a „nemzetvezető” özvegyének sírjára a közelmúltban végzett átalakítás során felkerült a Szálasi Ferenc emlékére felirat, a politikus fényképe, valamint egy nyilaskeresztre hajazó szimbólum is. Kutatásunk nyomán kiderült, hogy ezeket az átalakításokat a sír új rendelkezője, az újfasiszta Magyarelvű Mozgalom vezetője végezte el. A sír körül cikkünk megjelenése után események sorozata bontakozott ki, amiket itt szedtünk össze, röviden:

A rendőrség az ügyben tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt nyomozást indított.

A sír mellett először két, önmagukat „önérzetes magánembernek” nevező személy felháborodásában egy kis útjelző táblát állított fel, ami a Világ Igazainak végső nyughelyére mutat. A táblán szereplő három név Karády Katalin, Sztehlo Gábor és Nemes Nagy Ágnes, akikről a Szálasi Ferencné sírjáról szóló cikkünkben mi is megemlékeztünk.

A síremlék ellen Szálasi Ferenc rokonai egy a Népszavához eljutatott nyilatkozatban fejezték ki tiltakozásukat. Valamint felszólították az illetékeseket a nyilaskereszt sürgős levételére a sírkőről, valamint nagybátyjuk fényképének eltávolítására. A számukra ismeretlen elkövetőt pedig arra szólították fel, hogy „hagyja békében nyugodni Lucz (Lutz) Gizellát, aki szenvedett még az életében eleget”.

A megrongált fénykép és felirat Szálasi Ferencné Lutz Gizella és testvére, dr. Weninger Lászlóné Lutz Katalin, valamint édesanyjuk, Lutz Ferencné Köhler Katalin sírján a Farkasréti temetőben. Fotó: Mérce/Fazekas Lázár Benjámin

Március elején, a DK ifjúsági tagozatának, a Demokratikus Lendületnek (DEL) egyik aktivistája fekete festékkel fújta le Szálasi Ferenc fényképét, a róla megemlékező feliratot, illetve a torzított nyilaskereszt széleit. A sírt megrongáló aktivista nevét és profilját a szélsőjobboldali NacionalistaZóna 3.0 Telegram-csatorna nyilvánosságra hozta, ami után „kivégzéssel és csonkítással” fenyegették meg a Facebookon.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes Fiala János KeljFelJancsi című műsorában több alkalommal is beszélt az ügyről, legutóbb a múlt héten úgy fogalmazott, személy szerint mélységes frusztrációt érez az üggyel kapcsolatban, mert telnek a napok, és még mindig áll az emlékmű. Egyetért abban, hogy az egy percig sem maradhatna ott, de jogi eszközökkel, akár bíróság előtt kell rendezni az ügyet.

A megrongált nyilaskereszt szerű szimbólum Szálasi Ferencné Lutz Gizella és testvére, dr. Weninger Lászlóné Lutz Katalin, valamint édesanyjuk, Lutz Ferencné Köhler Katalin sírján a Farkasréti temetőben. Fotó: Mérce/Fazekas Lázár Benjámin

A sírkert fenntartója, a Budapesti Közművek Zrt. lapunk megkeresésére jelezte, hogy az ő álláspontjuk megegyezik a főváros álláspontjával az ügyben, hozzátették azt is,

a síremlék visszaállítására március végéig adtak határidőt a rendelkező számára.

Kiss Ambrus kiemelte, hogy ha úgy alakul, hogy a sír feletti rendelkezési jog átkerül a sírkerthez, akkor ők meg fogják keresni a jelenlegi síremlék ellen tiltakozó hozzátartozókat, és velük egyeztetve állítják helyre azt.

Az ügyben megkerestük Lutz Gizella sírjának rendelkezőjét, Papp Tibor Károlyt, a Magyarelvű Mozgalom vezetőjét, aki válaszában úgy fogalmazott:

„A síron nem szerepel semmiféle »módosított nyilaskereszt«. Azt a vallási jelképet, ami rajta van, Táplánszentkereszt címeréből vettem át.”

Táplánszentkeresztnek tudomásunk szerint sem Szálasi Ferenchez, sem pedig a sírban nyugvó Lutz családhoz sincs kötődése. Papp hozzátette azt is, a síremlék „a sírköves mester elmondása szerint” teljesen szabályosan lett felállítva. Levelének végén megjegyezte, hogy ő Lutz Ferencné és leányai sírjának egyedüli rendelkezője és gondozója.

Táplánszentkereszt címere és a Szálasi Ferencné Lutz Gizella sírján látható szimbólum. Forrás: Wikipédia, Mérce/Fazekas Lázár Benjámin

(Amint azt február 6-i cikkünkben is írtuk, Ungváry Krisztián történész szerint Szálasi Ferenc felesége nevének helyesírása vitatott, Szálasi özvegye aláírásban a „Lucz” formátumot használta. Mi az eredeti cikkben és most is a „Lutz” alakot alkalmazzuk, mivel a síron is így szerepel.)

Címlapkép: Mérce/Fazekas Lázár Benjámin