Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem szabad hagyni, hogy egy temető ideológiai csatatérré alakuljon”

Ez a cikk több mint 1 éves.

A rendőrség nyomozást indított Szálasi Ferencné Lutz Gizella sírjának ügyében, aminek történetét és átalakítását a Mérce tárta fel. A nyilas emlékhellyé alakított sírhelynél először ismeretlen civilek állítottak fel útjelző táblát, majd a Demokratikus Lendület aktivistája fújta le azt fekete festékkel – mire Szálasi Ferenc szélsőjobboldali szimpatizánsai halálosan megfenyegették őt. Végleges megoldás csak hetek múlva születhet az ügyben, de a főváros vezetése hisz a jogi megoldásban, és türelmet kérnek a frusztráló ügy rendezéséig.

Útjelző a Világ Igazaihoz, rongálás és halálos fenyegetések

Lapunk írta meg elsőként, hogy a „nemzetvezető” özvegyének sírjára a közelmúltban végzett átalakítás során felkerült a Szálasi Ferenc emlékére felirat, a politikus fényképe, valamint egy nyilaskeresztre hajazó szimbólum is. Kutatásunk nyomán kiderült, hogy ezeket az átalakításokat a sír új rendelkezője, az újfasiszta Magyarelvű Mozgalom vezetője végezte el.

Cikkünk megjelenése után egy hónappal derült ki az rtl.hu kérdésére adott válaszból, hogy

tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt nyomozást indított a rendőrség ismeretlen tettes ellen.

A 444.hu pedig arról számolt be, hogy két önmagukat „önérzetes magánembernek” nevező személy felháborodott azon, hogy a Farkasréti temetőben nyugvó Holokauszt-túlélő felmenőiktől néhány tíz méterre minden különösebb gond nélkül ki lehet tenni egy Szálasi-fotót. Ezért egy kis útjelző táblát állítottak fel, ami a Világ Igazainak végső nyughelyére mutat, mint mondják, azért, hogy „az eltévedt nem-fasiszták minél gyorsabban elkerülhessenek fontosabb, igazi hősök sírjaihoz”. (A táblán szereplő három név Karády Katalin, Sztehlo Gábor és Nemes Nagy Ágnes, akikről a Szálasi Ferencné sírjáról szóló cikkünkben mi is megemlékeztünk.)

Szálasi Ferenc fényképe és „Szálasi Ferenc emlékére” felirat Szálasi Ferencné Lutz Gizella és testvére, dr. Weninger Lászlóné Lutz Katalin, valamint édesanyjuk, Lutz Ferencné Köhler Katalin sírján a Farkasréti temetőben. Fotó: Mérce/Fazekas Lázár Benjámin

Majd egy héttel ezelőtt a DK ifjúsági tagozatának, a Demokratikus Lendületnek (DEL) egyik aktivistája fekete festékkel fújta le Szálasi Ferenc fényképét, a róla megemlékező feliratot, illetve a torzított nyilaskereszt széleit. Akkor posztjukban úgy fogalmaztak:

„Nem néztük tétlenül, hogy az Orbán-kormány hatóságai egy hónapja asszisztálnak a Farkasréti temetőben, Lutz Gizella sírjából alakított Szálasi-emlékhelyhez. Nem hogy egy hónap, egy perc sem kell ahhoz, hogy eldöntsük, jár-e emlékhely egy nyilas politikusnak, aki többezer ember haláláért felelős.”

A sírt megrongáló aktivista nevét és profilját a szélsőjobboldali NacionalistaZóna 3.0 Telegram-csatorna nyilvánosságra hozta, ami után „kivégzéssel és csonkítással” fenyegették meg a Facebookon.

„A tucatnyi neonáci fenyegetés miatt a DK feljelentést tesz a rendőrségen”

– írta a párt.

„Nem szabad hagyni, hogy egy temető ideológiai csatatérré alakuljon”

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes Fiala János KeljFelJancsi című műsorában elmondta, személy szerint mélységes frusztrációt érez az üggyel kapcsolatban, mert telnek a napok, és még mindig áll az emlékmű. Egyetért abban, hogy az egy percig sem maradhatna ott, de jogi eszközökkel, akár bíróság előtt kell rendezni az ügyet.

Korábban is elmondta, hogy a síremlékre került kép lefeszegetése, annak megrongálása a jogon túlmutató intézkedés lenne.

A Temetkezési Intézet felszólította a rendelkező személyt az illegális átalakítások visszaállítására, március végéig határidőt adva erre. Ha ez addig nem történik meg, akkor lesz lehetőség a sírmegváltási jog felmondására. 

A sírkert fenntartója, a Budapesti Közművek Zrt. lapunk megkeresésére jelezte, hogy az ő álláspontjuk megegyezik a főváros álláspontjával az ügyben, hozzátették azt is, a síremlék visszaállítására március végéig adtak határidőt a rendelkező számára – az ügyben annak lejárta után tudnak bővebben nyilatkozni.

A Népszavához eljuttatott közleményükben reagáltak Szálasi Ferenc és Lutz Gizella hozzátartozói az átalakításra:

„Mi, alulírottak, Szálasi Ferenc és Szálasi Rudolf, a halálra ítélt és kivégzett Szálasi Ferenc unokaöccsei felháborodással értesültünk Lucz (Lutz) Gizella sírjának nyilaskeresztes emlékhellyé torzításáról. Felszólítjuk az illetékeseket a nyilaskereszt sürgős levételére a sírkőről, valamint nagybátyánk fényképének eltávolítására. A számunkra ismeretlen elkövetőt pedig arra szólítjuk fel, hogy hagyja békében nyugodni Lucz (Lutz) Gizellát, aki szenvedett még az életében eleget.”

A DK ifjúsági szervezetének, a Demokratikus Lendület (DEL) sírrongálásával kapcsolatban Kiss Ambrus úgy fogalmazott, végleges megoldást csak az jelenthet, ami a jog talaján áll. Ehhez idő kell. Ugyan megérti a civil indulatokat, de ízlésesebbnek tartja azt a korábbi akciót, ami során a Szálasi-emlékhely mellé egy útjelző táblát helyeztek ki, ami a Farkasréti temetőben nyugvó Világ Igazainak sírjaira mutatott – ugyanakkor ez sem jogszerű. Kiemelte, hogy 

azt semmiképpen sem szabad hagyni, hogy egy temető ideológiai csatatérré alakuljon.

A felek ilyen módú egymásnak feszülését a főpolgármester-helyettes szerint az kezdte, aki a síremléket felállította, de a DEL megmozdulása sem oldotta meg a helyzetet, hiszen pár perc alatt le is mosták a festéket. Az akció így nem ért célt, hiszen ha valaki most kimegy a temetőbe, akkor ugyanazt fogja látni, mint két héttel ezelőtt. 

Kiss Ambrus kiemelte, hogy ha úgy alakul, hogy a sír feletti rendelkezési jog átkerül a sírkerthez, akkor ők meg fogják keresni a jelenlegi síremlék ellen tiltakozó hozzátartozókat, és velük egyeztetve állítják helyre azt.

Az nem nyilaskereszt a sír átalakítója szerint, hanem Táplánszentkereszt címeréből származik – amihez Lutz Gizellának semmi köze

Az ügyben mi is megkerestük Lutz Gizella sírjának rendelkezőjét, Papp Tibor Károlyt, a Magyarelvű Mozgalom vezetőjét, aki válaszában úgy fogalmazott:

„A síron nem szerepel semmiféle »módosított nyilaskereszt«. Azt a vallási jelképet, ami rajta van, Táplánszentkereszt címeréből vettem át.”

Táplánszentkeresztnek tudomásunk szerint sem Szálasi Ferenchez, sem pedig a sírban nyugvó Lutz családhoz sincs kötődése. Papp hozzátette azt is, a síremlék „a sírköves mester elmondása szerint” teljesen szabályosan lett felállítva. Levelének végén megjegyezte, hogy ő Lutz Ferencné és leányai sírjának egyedüli rendelkezője és gondozója.

Táplánszentkereszt címere és a Szálasi Ferencné Lutz Gizella sírján látható szimbólum. Forrás: Wikipédia, Mérce/Fazekas Lázár Benjámin

(Amint azt február 6-i cikkünkben is írtuk, Ungváry Krisztián történész szerint Szálasi Ferenc felesége nevének helyesírása vitatott, Szálasi özvegye aláírásban a „Lucz” formátumot használta. Mi az eredeti cikkben és most is a „Lutz” alakot alkalmazzuk, mivel a síron is így szerepel.)

Címlapkép: Mérce/Fazekas Lázár Benjámin