Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két éve még kockázatmentesnek ítélték a bankot, ami az összeomlás szélére sodorta a pénzügyi rendszert

A Lever birtokába jutott dokumentumok szerint az amerikai jegybankelnök, Jerome Powell két éve azzal az indoklással hagyta jóvá a Silicon Valley Bank (SVB) egyesülési kérelmét, hogy a bank nem jelent veszélyt a pénzügyi rendszerre. Nemrég, miután az SVB összeomlása mégis veszélybe sodorta a globális pénzügyi rendszert, a jegybank ígéretet tett, hogy hozzáférhető lesz minden betét, az államilag nem biztosított betétek is.

2021 júniusában hagyta jóvá az USA jegybankja (Fed), hogy az SVB felvásárolja 900 millió dollárért a Boston Private Bank and Trust céget. A Fed igazgatótanácsának mind a hat tagja megszavazta ezt az egyesülést.

„A szervezet nem lenne jelentős szolgáltató, és nem lenne olyannyira kapcsolatban más cégekkel vagy piacokkal, ha pénzügyi nehézségek esetén jelentős kockázatot jelentene a pénzügyi rendszerre” – írták indoklásukban.

Ugyanez az igazgatótanács két évvel később „rendszerkockázatra” hivatkozva hatalmazta fel a kormányt, hogy az SVB nem biztosított, 250 ezer dollárt meghaladó betéteire is vállaljon állami garanciát.

A Szövetségi Betétbiztosítási Társaság automatikusan csak 250 000 dollárig biztosítja a banki betéteket, afölött nem. Az SVB betéteinek több mint 90 százaléka nem volt biztosított 2022 végén.

Ekkor Michael Barre, a jegybank alelnöke már így nyilatkozott az ügyről:

„Alázatosnak kell lennünk, és alaposan át kell tekintenünk, hogyan felügyeltük és szabályoztuk ezt a céget, és mit kell tanulnunk ebből a tapasztalatból.”

Az Intercept birtokába jutott dokumentumok arra is rávilágítottak, hogy az SVB évek óta sikeresen lobbizott a pénzügyi szabályozások alóli mentesülésért, illetve a szabályozás enyhítéséért. A bank lobbistái egyaránt dolgoztak demokrata és republikánus párti képviselőknél.