Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rekordokat dönt a magyar tőzsdeindex esése, miközben összeomlás fenyegeti az amerikai bankszektort

Ez a cikk több mint 1 éves.

Több mint 7 százalékos esést is szenvedett a mai napon a BUX, vagyis a Budapesti Értéktőzsdén forgó, legnagyobb kapitalizációjú részvények mozgását reprezentáló részvényindex. Az orosz-ukrán háború kitörése óta nem történt ehhez hasonló esés.

A Portfolio szerint 1997 óta, tehát amióta egyáltalán rendelkezésre állnak adatok az index napi minimumáról, ez a 36. legnagyobb esés a magyar tőzsdeindexben.

Eközben a 10 százalékos esést is elérték az OTP részvényei, amely az eddigi 46. legnagyobb esés a részvény tőzsdei bevezetése óta.

A problémák eredője, hogy a hétvégén bekövetkezett a történelem második legnagyobb bankcsődje az Egyesült Államokban.  Bankpánik tört ki a Silicon Valley Banknál (SVB) annak hírére, hogy a banknál részvény- és kötvényeladást hajtanak végre.

Az elsődleges tét az volt, hogy mi lesz azoknak a pénzével, akik több mint 250 000 dollárt tartanak olyan betétekben, amelyeket nem fedeznek a szövetségi biztosítási rendszerek.

Az USA kormánya igyekezett nyugtatni a kedélyeket és helyreállítani a techcégek és kockázati tőkebefektetők bizalmát a piacban. A hatóságok (Központi Bank, Pénzügyminisztérium, a Szövetségi Betétbiztosítási Rt.) megígérték, hogy a csődbe jutott bank ügyfelei hétfőtől hozzáférhetnek minden betétükhöz. Sőt, egy új intézményt is létrehoztak, amelyen keresztül a bankok sürgősségi alapokhoz férhetnek hozzá, és a Központi Bank megkönnyítette a bankok számára, hogy vészhelyzetben hitelt vegyenek fel tőle.

Azonban a gazdasági helyzet így sem stabilizálódott. A hatóságok március 12-én bezárták a New York-i Signature Bankot, amelyre szintén nagy nyomás nehezedett. Estek a japán Mitsubishi, a szingapúri DBS és a hongkongi HSBC részvényei is, de az európai tőzsdék is lefelé menő ágban vannak.

Az SVB összeomlásának története 2020-ig nyúlik vissza.

A világjárvány kezdetén, a 2020. márciusi válságot követően 4 billió dollárt pumpáltak a pénzügyi rendszerbe, ami a szilikonvölgyi techipart is feltőkésítette, ahol az SVB dominál.

Az SVB ügyfelei betétjeinek állománya 102 milliárd dollárról 189 milliárd dollárra nőtt 2021-ben. Az SVB a pénzt amerikai kincstári kötvényekben és jelzálog-fedezetű értékpapírokban próbálta elhelyezni, amelyek állítólag a legbiztonságosabb pénzeszközök a világon.

A pénzügyi helyzet azonban drámaian megváltozott 2022-re, amikor a Központi Bank, vagy másnéven a Fed agresszív kamatemelésbe kezdett annak érdekében,  hogy ellensúlyozza az elmúlt négy évtized legmagasabb inflációs rátáját.

A kamatemelések hatására az SVB eszközállományának könyv szerinti értéke csökkent, a kötvényárak és a kamatlábak ugyanis fordított arányban állnak egymással.

Ez indította el a dominót, ami most magával ránthatja a világgazdaságot.

Ahogy 2008-ban, úgy 2022-ben is demokrata és republikánus politikusok egyaránt támogatják a bankok újbóli kimentését, miközben a válságot épp a bankok spekulációja és kártyavárként összeomló, hazardírozó játéka okozza.

A játék fenntartásához elengedhetetlen kellék a tőkések piacba vetett bizalma, amit végsősoron az állam biztosít, ha már maga a piac nem képes. A 2008-as too big to fail („túl nagy ahhoz, hogy megbukjon”) ideológiájából eljutottunk a too small to fail-hez, amikor egy  kicsinek mondott bank, az SVB betéteseit is megmenteni az állam. Erre még a baloldali elhajlással nehezen vádolható New York Times hírlevele is felfigyelt:

„A banki tevékenység immár hivatalosan is a kormány által támogatott üzletág, ha eddig ez nem így lett volna. Valljuk be: ha a kormány garantálja az összes betétet, a banki „üzlet” nem igazán üzlet – és talán nem is szabadna annak lennie.”