Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A történelem második legnagyobb bankcsődje zajlik az Egyesült Államokban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Alig két nap alatt összeomlott és csődbe ment az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, a Silicon Valley Bank (SVB). A Szílicium-völgy 1983-ban alapított pénzintézetének (alapítói szándéka szerint) elsősorban techcégek adták az ügyfélkörét, a csődje pedig a 2008-as világválság óta a legnagyobb hasonló esemény a USA-ban, és a második legnagyobb az ország történetében.

A bank összeomlása csütörtökön kezdődött, miután a hét elején jelezték, hogy nagyobb részvény- és kötvényeladást hajtanak végre, hogy készpénzhez jussanak, és ki tudják fizetni a befektetőiket. A hír hatására kisebb pánik tört ki a bank ügyfelei között, több nagyobb számlatulajdonos megpróbálta kivenni a 250 ezer dollár feletti pénzét, mivel az amerikai Központi Betéti Biztosító Társaság (FDIC) csak az alatt nyújt biztosítást.

A részvények és kötvények eladásának híre azért vezetett dominószerű pánikfolyamathoz, mert a Központi Bank (FED) infláció ellentételező kamatemelésének következtében a korábban vásárolt állampapírok értéke jelentősen csökkent – így azok értékesítése jelentős veszteséggel járt volna a SVB számára.

A bank részvényeinek értéke csütörtökön mélyrepülésbe kezdett, majd péntek reggelre be is fagyasztották az azokkal való kereskedést.

Estére a pénzintézet már be is jelentette, hogy csődvédelmet kérnek. Az összeomlás lefolyását gyorsíthatta a tény, hogy az SVB ügyfélköre szokatlanul homogén: túlnyomó többségben techcégekből, startupokból és az azokat pénzelő befektetőkből áll. Így amikor jól megy ennek a szektornak, akkor az SVB is sikeres tud lenni, amikor viszont gondok adódnak a techvilágban, akkor az SVB is bajba kerül. Most pedig nem megy jól, mivel ezen cégek számára problémát okoz az elmúlt időszakban a tőkéhez jutás – ezért többen próbálnak pénzt kivenni, miközben nem érkezik elég pénz más szektorbelitől, ami ellensúlyozná ezt a kiáramlást.

A bank csődje egyelőre elszigetelt esetnek tűnik, az USA korábbi pénzügyminisztere, Lawrence Summers szerint nem jelent veszélyt a pénzügyi rendszerre. Bár a csütörtöki bezuhanás okozott kisebb megrázkódtatást a pénzügyi világban, de ez péntekre már rendeződni látszik. Azonban az amerikai Voxnak nyilatkozó szakember szerint hasonló eseteket okozhat, ha a FED folytatja az infláció-visszafogó agresszív kamatemeléseket.

Az SVB már jelezte, hogy a biztosított összeghatárig ki fogják fizetni az ügyfeleket, azonban a 250 ezer dollárnál nagyobb betétekkel rendelkezők pénze egyelőre elúszni látszik.

Az SVB-nek 200 milliárd dolláros vagyona volt a csőd idején. (Összehasonlításképp, a legnagyobb amerikai bank, a JP Morgan vagyona 3,31 billió dollár körüli). De még ezzel is az SVB a kapitalizmus történetének második legnagyobb csődjét jelentő pénzintézet, a 2008-as válság idején tönkrement Washington Mutual Bank után.

(Vox, Világgazdaság)