Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bella ciaoval fogadták az olasz szakszervezetek a posztfasiszta miniszterelnököt

Beszédet tartott Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke a CGIL szakszervezeti konföderáció kongresszusán. Beszédében a kollektív szerződések megkötését és „a munkát terhelő adók” csökkentését támogatta a Demokrata Párt új baloldali vezetője, Elly Schlein javaslata helyett, aki a parlamentben a minimálbért szorgalmazta.

Giorgia Meloni 2022 szeptembere óta Olaszország miniszterelnöke. A ’90-es években Mussolinit éltető politikus egyben az Olaszország Fivérei párt vezetője is.

A tömegben több szakszervezeti vezető az antifasizmus egyik leghíresebb jelképével, a Bella Ciao éneklésével fogadta a szélsőjobboldali miniszterelnököt.

A Bella ciao  egy olasz tiltakozó népdal a 19. század végéről, amelyet eredetileg női munkások énekeltek, tiltakozásul az észak-olaszországi rizsföldeken uralkodó zord munkakörülmények ellen. A dalt a fasiszta és a náci Németországgal kollaboráló Olasz Szociális Köztársaság ellen harcoló partizánok módosították és az olasz ellenállási mozgalom himnuszává tették.

Maurizio Landini, a CGIL szakszervezeti szövetség újraválasztott vezetője nemrég sztrájkot helyezett kilátásba Meloni adóreformja ellen, amely a jövedelemadót három-négy sávra csökkenti, közelebb hozva ezzel az adónemet az egykulcsos adóhoz.

Olaszországban Mussolini hatalomra jutása után két évvel, 1924-ben váltak először kötelezővé a kollektív szerződések, amelyeknek csak börtön ellenében lehetett ellenszegülni. A kollektív szerződésekkel formalizálták, és így semlegesítették is a tőke-munka harcot, hogy a munkaerő tárgyalásos úton rendezze ügyeit, a nyílt harc, például sztrájk helyett, ami eleve tiltott volt. Az eredmény: 1932-re, az összes európai országok között Olaszországban volt a legalacsonyabb az átlagos reálbér.

Meloni a CGIL kongresszusán így nyilatkozott a kollektív szerződésekről:

„Fennáll annak a veszélye, hogy a minimálbér törvényi felállítása nem a kollektív szerződésben biztosítottakat kiegészítő, hanem azokat helyettesítő védelemmé válik, és ez újabb nagy szívességet tenne a nagy gazdasági koncentrációknak, amelyek célja a munkavállalók védelmének lefelé szorítása.”