Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

PDSZ: Csak azokat a szervezeteket tűrik meg, amelyek teljesen alárendelődnek a kormány akaratának

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményben tiltakozik az ellen, hogy tegnap kormánypárti javaslatra az Országgyűlés megszavazta a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetést.

A PDSZ a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében úgy fogalmaz, hogy a rekordsebességgel törvénybe iktatott előterjesztés „a kormány legújabb, jogtipró, a szakmai érdekképviseletet és érdekegyeztetési kötelezettséget semmibe vevő döntése”.

A szakszervezet megítélése szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azzal érdemelte ki a kormány reakcióját, hogy „nemcsak ellenvéleményt fejtett ki a mindenféle előzetes szakmai egyeztetést nélkülöző döntésekkel szemben, de ezek ellen markáns fellépésről is határozott”.

A PDSZ közleménye szerint mindez azt bizonyítja, hogy csak azokat a szervezeteket tűrik meg, amelyek teljesen alárendelődnek a kormány akaratának.

Miután a MOK egy ideje nem a kormány elvárásainak megfelelően viselkedik, „így megtorlásképpen kiszervezik alóla a tagságot, hogy ezáltal is súlytalanná tegyék”.

A PDSZ Országos Választmánya ezért szolidaritását fejezi ki a MOK vezetőségével, a tiltakozó orvosokkal, az élet- és munkakörülményeik javításáért harcoló egészségügyi szakdolgozókkal, akikkel közös fellépésre is kész.

„Erre hívjuk fel a többi szakszervezetet, mert közös érdekünk, hogy Magyarországon álljon helyre az érdekegyeztetés rendszere, valódi érdekképviselettel és szakmai szervezetekkel egyeztessen a kormány, és szűnjön meg a hatalommal egyet nem értő szervezetek üldözése”

– olvasható az érdekvédelmi szervezet közleményében.

Mint ismeretes, kedden 122 igen, 31 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta az Országgyűlés a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről szóló kormányzati törvényjavaslatot. A jogszabály kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni. Az elfogadott törvénymódosítás arról is rendelkezik, hogy a folyamatban lévő etikai eljárásokat az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytatja le.

A kormány álláspontja szerint a MOK – a hatalmával visszaélve – nyomást gyakorolt az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. A kamara ezt tagadja, a történteket pedig koncepciós eljárásnak nevezte.

A „MOK jogfosztásával” kapcsolatban a Független Egészségügyi Szakszervezet is közleményt adott ki. Ebben az áll, hogy: „Megütközéssel értesültünk a – magyar orvosok közösségét képviselő – Magyar Orvosi Kamarát érintő parlamenti döntésről. Úgy gondoljuk, hogy a munkavállalókat, és rajtuk keresztül a betegek érdekeit képviselő szervezetek tevékenységének korlátozása nem segíti az egészségügyi ellátást nehezítő problémák megoldását.” A szakszervezet szerint a „döntés meghozatalának módja” ráadásul gátolhatja a visszatartott uniós források elérését is, „így veszélyezteti a szakdolgozók béremelésének előre hozását, ami pedig a betegellátás javítása érdekében alapvető lenne”. 

A Magyar Orvosok Szakszervezete pedig arra kér minden egészségügyi dolgozót, hogy szolidaritásával támogassa a Magyar Orvosi Kamara törekvéseit, az orvosokat, hogy maradjanak kamarai tagok.

Úgy tűnik, hogy a MOK által nehezményezett „egyeztetés nélkül erőltetett átszervezés” már ma reggel megmutatkozott. A 24.hu híre szerint nem zárják be, de hétvégeken megszűnik számos ellátás a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban. Az ellátást tovább nehezíti, hogy mától él a megyében az új ügyeleti rendszer, így Mosonmagyaróváron is a megszokott két háziorvosi ügyelet és a vidéki ügyelet helyett egyetlen ellátó pont marad.

Mindemellett mától a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda „feljelentés kiegészítés keretében” folytat vizsgálatot arra vonatkozólag, hogy történt-e bűncselekmény a vélelmezett „fenyegetések” során.

(Közlemény, Népszava, Mérce)
Címlapkép: Magyar Orvosi Kamara / Facebook