Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olvasónk szerint késsel támadtak a neonácik a Halászbástyánál az ellentüntetőkre a kitörés napján

Ez a cikk több mint 1 éves.

A múlt szombati (február 11.) kitörés napi szélsőjobboldali, fajvédő indíttatású rendezvények elleni antifasiszta ellentüntetés után több tucat szélsőjobboldali tüntető megtámadta az egykori német katonákkal ellentétben a Halászbástyánál levonuló ellentüntetőket.

Olvasónk beszámolójából kiderül, hogy – amellett, hogy tárgyakkal dobálták a levonuló antifasisztákat – a neonácik egy részénél kés is volt, és csak nagyon kevésen múlott, hogy ne torkolljon tragédiába a támadás.

„Hirtelen megdöbbenésemet egy hatalmas adrenalinlöket váltotta, amint megláttam a hozzánk legközelebb eső nácit, egy kést láttam az egyik kezében. Az adrenalin okozta csőlátás és a késtől való ijedtség összhatásának köszönhetően földbe gyökereztek a lábaim, nem tudtam reálisan felmérni a helyzetet. Amire észbe kaptam, a futásra meglévő időm jelentősen leredukálódott, nem tűnt választható útnak. Felkészültem, hogy lehet meg kell védeni magamat, akkorra már a bennem lévő tudattal, hogy esélyeim igen csekélyek. Az idő drámai lassúsággal telt. Ahogy közeledett felém a maszkos alak, hallottam »MOCSKOS ANTIFA« üvöltését. Átfutott az agyamon, lehet én már nem megyek haza többé. Visszafojtott lélegzettel vártam a pillanatot, amikor elér hozzám. Amikor már csak az utolsó pár méter választotta el kettőnket, tőlem balra egy, a lépcsőkön felfelé futó rohamrendőrt pillantottam meg. Tonfáját a kezében, előhúzva tartotta, egyenesen a támadóm felé rohant”

– írja olvasónk, aki a levonuló tömeg hátulján haladt, így testközelből élhette át a szélsőjobboldaliak támadását. A helyszínen lévő kollégáink is megerősítették, hogy egyes neonáciknál kés volt a támadás során, hozzátéve, hogy véleményük szerint azért nem történt nagyobb baj, mert a neonácik egy része megtorpant – kollégánk elemzése szerint talán azért, mert maguk sem hitték el, hogy ennyire könnyű dolguk van.

Arról már korábbi, az antifa ellenállás két szervezőjével készült interjúnkban is kitértünk, hogy a Halászbástyánál neonáci támadás történt. Kollégáink helyszíni videóján látszik, hogy a néhány tucat neonáci tárgyakkal (palackokkal, mécsesekkel, stb.) dobálja a levonuló antifasiszta ellentüntetőket.

A Bécsi kapu előtt szombaton 4 óra után ért véget az antifasiszták demonstrációja. Ekkor a rendőrség minden résztvevőt igazoltatott, a tüntetők csak ezt követően távozhattak. A Halászbástyánál egy néhány tucat szélsőjobboldali megtámadta a csoportot, mécsesekkel, üvegekkel dobáltak a távozó tüntetőket. A felvételen a támadás vége látható, mert addigra tudták bekapcsolni a kamerát.

Az incidens után – mint olvasónk is megjegyzi, illetve kollégáink tapasztalataival is megegyezik – a rendőrség a Batthyány térig, majd a metróban is kíséretet biztosított az antifasiszta tüntetőknek, hogy megakadályozzák a neonáci rajtaütéseket.

Azt is érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a Halászbástyánál azért lehetett majdnem sikeres a neonácik rajtaütése, mert miután a rendőrség igyekezett hermetikusan elzárni egymástól a kitörésnapi szélsőjobboldali gyűlés és túra résztvevőit valamint az ellentüntetőket, utóbbiakat egytől egyig igazoltatták a Várban mielőtt elhagyhatták volna a helyszínt. A helyszíni beszámolók szerint át is vizsgálták őket, emiatt igen hosszú időbe telt levonulniuk – és noha a rendőrség elvileg a szélsőjobboldali csoportok tagjait is felügyelte, mégis sikerült dobó- és kishíján szúrótávolságra megközelíteniük az antifasisztákat. Ahogy az is felmerül, hogy hogyan lehettek ilyen eszközök – fegyverek – a szélsőjobboldali találkozó résztvevőinél.

Kérdésként felmerül az is, hogy a rendőrség milyen intézkedéseket foganatosított a neonáci csoportokkal szemben. Utóbbiak ugyanis bárminemű fennakadás nélkül megtarthatták kitörésnapi rendezvényüket a Normafán, a Pilisi Parkerdő területén, holott ezzel könnyen lehet, hogy szabálysértést és bűncselekményt is elkövettek. Amellett, hogy a rendőrség tudhatott a rendezvény megtartásáról, és a fentiek ellenére – mint a rendőrségnek feltett kérdéseinkre kapott válaszokból kiderül – „A Normafa területére vonatkozóan a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlést 2023. február 11-re nem jelentettek be, így arra nézve a Budapesti Rendőr-főkapitányság részéről sem tudomásul vétel, sem tiltás nem történt.” Pedig amellett, hogy bizonyára nem volt nehéz tiltott önkényuralmi jelképeket és más szabálytalanságokat találni, információink szerint egy német újságírót is bántalmaztak. A rendezvényekről tudósító kollégáink közül pedig van, akit telefonon fenyegetnek neonácik.

Miközben a rendőrség nem szalasztja el az alkalmat, hogy a hétvége hangulatát megalapozó, túlnyomórészt külföldi antifasiszták által elkövetett támadásokról minél tüzetesebben számoljon be és közösség tagja elleni támadásként kezelje, ez a neonáci, szélsőjobboldali támadásokról már nem mondható el. Ezeket ugyanis hajlamosabb inkább garázdaságként kezelni, ami enyhébb szankciókat von maga után. Ennek az eljárássorozatnak a legújabb fejleménye, hogy mint kiderült, egy Facebook-lájk és a profilképe alapján vehették őrizetbe a Szikra egyik tagját a támadásokkal összefüggésben, holott a szervezet (és az érintett) szerint aligha lehet köze hozzájuk.

Neonácik, hungaristák és egyéb fajvédők február 11. szombaton tartották Budapesten éves, kitörés napi rendezvényüket, amely az európai szélsőjobboldali szcéna egyik legnagyobb éves találkozója. A találkozón elvileg az 1945-ös, budavári kitörésben elesett német és magyar katonákra emlékeznek, akiket a szélsőjobboldali mitológiában hősöknek tartanak. Valójában azonban a megemlékezés, valamint a hozzá kapcsolódó kitörés túra jóval több ennél: a nemzetközi szélsőjobboldal seregszemléje és hálózatépítő eseménye.

A megemlékezés és a túra ellen minden évben szerveznek antifasiszta tiltakozást. A legutóbbiról a beszámolónk itt olvasható, itt pedig a kitörésről és a hozzá kapcsolódó korábbi rendezvényekről lehet olvasni.

 

Címlapkép: Rendőrök kerítenek be neonácikat az antifasiszta ellentüntetésen, a neonáci »Becsület napja« ellen Fotó: Dián Ákos / Mérce