Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Horthy fehérterroristái által meggyilkolt Somogyi Béla és Bacsó Béla újságírókra emlékeztek Budapesten

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Horthy Miklós pribékjei által orvul meggyilkolt Somogyi Béla újságíróra és kollégájára, Bacsó Bélára emlékeztek szakszervezetek Budapesten, haláluk százharmadik évfordulóján. A rendezvény szervezői a

  • Szakszervezetek Együttműködési Fóruma;
  • Pedagógusok Szakszervezete;
  • Politikatörténeti Alapítvány és Intézet;
  • Szikra Mozgalom;
  • Dr. Erőss Gábor józsefvárosi képviselő.

Somogyi Béla és Bacsó Béla sírjai a meggyilkolásuk évfordulóján tartott megemlékezésen Budapesten a Fiumei úti sírkertben 2023. II. 17-én. Fotó: Dián Ákos / Mérce

Somogyit, a Népszava felelős szerkesztőjét és aznapi segítőjét, alkalmi testőrét, Bacsót épp azért kínozták meg és végezték ki 1920. február 17-én a szélsőjobboldali szabadcsapatok, mert a Szociáldemokrata Párt jogvédő irodáján keresztül összegyűjtötték a jogsértéseket és módszeresen beszámoltak az országszerte dúló fehérterror szörnyűségeiről.

A Magyar Szocialista Párt tagjai Somogyi Béla és Bacsó Béla meggyilkolásának évfordulóján tartott megemlékezésen Budapesten a Fiumei úti sírkertben 2023. II. 17-én. Fotó: Dián Ákos / Mérce

Az elkövetők Horthy gyakorlati felhatalmazásával vitték véghez bűnüket, és végül – bár az újságírók meggyilkolása még a Horthy-rendszer törvényei szerint is jogszerűtlen volt – soha nem vonták őket felelősségre.

Erőss Gábor önkormányzati képviselő Somogyi Béla és Bacsó Béla meggyilkolásának évfordulóján tartott megemlékezésen Budapesten a Fiumei úti sírkertben 2023. II. 17-én. Fotó: Dián Ákos / Mérce

2018-ban Kalmár Szilárd írt cikket az évfordulóra, melyből képet kaphatunk a korabeli közállapotokról és az újságírók kivégzését követő felháborodásról, valamint kormányzati maszatolásról.

Tóth Csaba Tibor kollégám pedig 2020-ban a gyilkosságok századik évfordulóján emlékezett meg a fehérterror egyik legismertebb eseményéről és társadalmi-történelmi kontextusáról, a magyarországi szociáldemokrácia és a sajtószabadság fekete napjáról.

Mindkét cikket jó szívvel ajánljuk.

A Szikra Mozgalom aktivistái Somogyi Béla és Bacsó Béla meggyilkolásának évfordulóján tartott megemlékezésen Budapesten a Fiumei úti sírkertben 2023. II. 17-én. Fotó: Dián Ákos / Mérce

A rendezvényről élő videóval jelentkeztünk be, amit az alább lehet visszanézni.

Gosztonyi Gábor a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke és a SZEF egyik ügyvivője elmondta, hogy a munkavállalóknak nincs más esélye érvényt szerezni az érdekeinek, mint belépni a szakszervezetekbe.

Gosztonyi Gábor a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke Somogyi Béla és Bacsó Béla meggyilkolásának évfordulóján tartott megemlékezésen Budapesten a Fiumei úti sírkertben 2023. II. 17-én. Fotó: Dián Ákos / Mérce

A SZEF-ben tavaly indult el a kezdeményezés, hogy Somogyi emlékét ápolják, mert amellett hogy szociáldemokrata újságíró volt, a szakszervezeti mozgalomban is fontos szerepet vállalt. Kiemelte, hogy egyik alapítója volt a Tanítók Szakszervezetének, és fontosnak tartotta a szolidaritást és a mozgalmiságot – a szakszervezet pedig épp ilyen mozgalom. A szakszervezeti vezető emlékeztetett, hogy száz évvel ezelőtti elődei nemegyszer az életüket adták a mozgalomért.

Egry Gábor a PTI munkatársa arról beszélt, hogy azért ölték meg Somogyit és Bacsót a különítményesek, mert kimondták azt amit más nem mert, és hirdették hogy létezhet sokkal jobb Magyarország, mint ami épp akkor épült ki – az igazságos világban hittek, és vitatkoztak az ellenforradalom híveivel.

Egry Gábor a Politikatörténeti Intézet munkatársa a Somogyi Béla és Bacsó Béla meggyilkolásának évfordulóján tartott megemlékezésen Budapesten a Fiumei úti sírkertben 2023. II. 17-én. Fotó: Dián Ákos / Mérce

Kiemelte, hogy lehet belőlünk hang úgy is, hogy más arról beszél, amit elmondunk.

Somogyi és Bacsó, az áldozatok, a szabadság és a jobb jövő hangjai annyi év torzulás és csönd után ismét az emlékezőké, akik néhány éve ismét kiállnak az igazságosabb világért.

Földesi Ákos a Szikra Mozgalom aktivistája emlékeztetett, hogy azért gyilkolták meg Somogyiékat, mert leleplezték a fehérterrort. Haláluk évfordulója a baloldal és a politikai erőszakot elutasítók fekete napja. Akkoriban javában dúlt a fehérterror hogy leszámoljanak a korábbi rend híveivel – és sokakkal, akiknek alig volt köze a Népköztársasághoz vagy a Tanácsköztársasághoz.

Földesi Ákos a Szikra Mozgalom aktivistája a Somogyi Béla és Bacsó Béla meggyilkolásának évfordulóján tartott megemlékezésen Budapesten a Fiumei úti sírkertben 2023. II. 17-én. Fotó: Dián Ákos / Mérce

A fehérterroristák működésének a célja, a „rendteremtés” pedig valójában a régi világ, az úr-szolga viszonyok, az elnyomás visszaállításának az eszköze volt.

„Az erőszakkal lehet működni egy ideig, de sose célravezető”

– mondta az aktivista, aki kiemelte hogy az újságírók temetése az akkori idők egyik legnagyobb ellenzéki eseménye lett. Földesi szerint haláluk arra emlékeztet, hogy eszméinkért a legsötétebb időkben is ki kell állnunk, és minket baloldaliakat emlékeztet arra, hogy mindig ki kell állnunk az igazságtalansággal szemben.

Erőss Gábor józsefvárosi képviselő elmondta, hogy 2020 óta emlékezünk meg évente Somogyiról és Bacsóról, és immár hagyomány a szertartás. Kifejtette, hogy évfordulók mutatják meg, mi az igazán fontos egy közösségnek, és véleménye szerint Józsefváros jelenlegi vezetésének fontos a kerület munkásmozgalmi múltjának az ápolása.

Erőss Gábor önkormányzati képviselő a Somogyi Béla és Bacsó Béla meggyilkolásának évfordulóján tartott megemlékezésen Budapesten a Fiumei úti sírkertben 2023. II. 17-én. Fotó: Dián Ákos / Mérce

A politikus emlékeztetett arra, hogy Somogyiék szociáldemokraták voltak. Demokrataként és erőszakmentesen vettek részt a munkásmozgalomban, a Népszava pedig a fény volt az elnyomás és a terror éjszakájában. Az újságíróknak pedig azért kellett meghalniuk mert rávilágítottak a fehérterror bűneire, például a Mi történik az Alfölddel? cikkel, amiben az orgoványi mészárlásra hívták fel a figyelmet.

A képviselő azt is elmondta, kezdeményezték a Népszava emléktáblájának visszaállítását a Csokonai utcában, a lap egykori székházánál.

Somogyi Béla vértanúhalála ma is kötelez minket hogy az elnyomottak oldalára álljunk

– állapította meg a politikus.

Megemlékezők a Somogyi Béla és Bacsó Béla meggyilkolásának évfordulóján tartott megemlékezésen Budapesten a Fiumei úti sírkertben 2023. II. 17-én. Fotó: Dián Ákos / Mérce

Somogyi Béla és Bacsó Béla munkásságával és sorsával, valamint a fehérterrorral számos korábbi cikkünkben foglalkoztunk, melyek összegyűjtve a hivatkozásokra kattintva elérhetők.