Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Határozatlan idejű sztrájkba lépnek a szakképzésben dolgozók március 16-án, ha nem teljesülnek a követeléseik

Ez a cikk több mint 1 éves.

Március 16-ától határozatlan idejű sztrájkot hirdet a szakképző intézményekben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ha addig nem történik érdemi előrelépés a szakképzésben dolgozókat érintő sztrájkkövetelésekkel kapcsolatban – írja a Népszava.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a lapnak elmondta, hamarosan levélben kezdeményeznek egyeztetéseket Nagy Márton miniszterrel. A szakszervezet már többször próbált tárgyalást kezdeményezni a szakképzés ügyében a kormánnyal, de eddig nem jártak sikerrel.

Nagy Erzsébet kifejtette, hogy a március 16. egy szimbolikus dátum, mert egy évvel ezelőtt ugyanezen a napon hirdettek határozatlan idejű sztrájkot a közoktatásban a tanárszakszervezetek.

Hozzátette: más akciókra is lehet számítani ezen a napon, de ezekre csak később derül fény. Az Egységes Diákfront március 15-én tart tüntetést a Szabad sajtó útján Budapesten.

A szakképzésben dolgozók január 31-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak. Emellett országszerte tartottak ülősztrájkokat a diákok, és sok pedagógus is kifejezte a tiltakozását különböző akciók keretében.

Ahogyan arról mi is írtunk, a szakképzésben dolgozók sztrájkja a pedagógusszakma szolidaritása miatt is fontos, hiszen ők nem esnek közalkalmazotti jogviszony alá, viszont a kormány számukra sem biztosítja a bérek értékállóságát, illetve az intézmények szakmai működését. Ráadásul Pintér Sándor december végén közölte, hogy a szakképzésben már régóta jelenlévő teljesítménybérezést a többi iskolában dolgozókra is ki akarja terjeszteni.

Ez azonban a PDSZ szerint nem vezet megoldásra, hiszen a szakképzésben dolgozó tanárok azt tapasztalták a bevezetett pontrendszer kapcsán, hogy annak eredményei egyáltalán nem mozognak együtt a bérekkel, ráadásul ahány szakképzési centrum, annyiféle bérezés létezik ugyanazon munkakörökben. Ez pedig megosztottsághoz és óriási bérkülönbségekhez vezet az ágazaton belül.

A PDSZ tavaly december 28-án aktualizált követelései a szakképzésben dolgozókkal kapcsolatosan:

  1. Legalább a közoktatásban követelt illetményemeléssel azonos mértékű béremelést a szakképzésben is!
  2. A szakképzésben dolgozók tanítási évre vetített munkaidőkerete szűnjön meg, helyette első lépésként kerüljön bevezetésre a korábbi, közoktatási törvény szerinti, heti 22 óra kötelező óraszám! (Középtávon) szükséges a NAT felülvizsgálata, tananyagcsökkentés mellett a pedagógusok kötelező óraszámának heti 18 órára csökkentése).
  3. A szakképzésben dolgozók kapják vissza a közalkalmazotti jogviszonyból eredő – a közalkalmazotti törvény és annak végrehajtási rendeleteiben szabályozott – jogaikat és védelmet! (jubileumi jutalom, a negyven év jogosultsági idővel nyugdíjba vonuló nők jogviszony megszüntetésekor kötelező járandóságok, nem pedagógus- munkakörökben járó bérelemek, a közoktatásban foglalkoztatottakkal azonosan, garantált bérminimum minden legalább szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező munkatársnak, függetlenül attól, hogy legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakört lát el) A nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottakra terjednek ki a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 32. § (3) bekezdése, valamint 33/A. §-a!
  4. Önálló oktatási minisztériumot! Közös szakmai irányítás alá kerüljön az oktatás teljes rendszere az óvodától az egyetemig!
Címlapkép: Dián Ákos