Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lázár János megírta: nem lesz pénz felújításra ott, ahol már öt éve is lefutotta a vonatot egy csigajelmezes ember

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Jelen gazdasági környezetben a 110-es számú vasútvonalon korszerűsítési céllal beruházást nem lehetséges végrehajtani rendelkezésre álló szabad forrás hiányában” – ezt írta Lázár János építési és beruházási miniszter a Mátészalkaleaks megkeresésére. 

A mátészalkai civilek arra voltak kíváncsiak, hogy költségvetésben van-e fedezet a Mátészalka-Debrecen vasútvonal korszerűsítésére, amelyről nemrég közérdekű adatigényléssel derítették ki, hogy országos szinten a hetedik legforgalmasabb mellékvonal. 

Lázár János a nemleges választ azzal indokolta: „Tekintettel a szomszédunkban dúló háborús helyzet okozta kiszámíthatatlanságra, a hazai költségvetési forrás felhasználásával megvalósítani kívánt vasúti infrastruktúra fejlesztési projektek közötti forráselosztásánál figyelemmel kell lenni a megkezdett, de a gazdasági környezet változása miatt forráshiányos projektekre”. Végül hozzáteszi: a MÁV a vasúti pálya és tartozékainak karbantartását fogja ellátni, és „mindent megtesz” a balesetmentes működtetés érdekében.

A Mátészalkaleaks csoport 2018-ban egy videóval tett szert országos hírnévre, amelyben egy csigának öltözött aktivista lesprintelt egy Debrecen és Mátészalka között közlekedő személyvonatot – erről annak idején a Mércén is beszámoltunk. A civilek már akkor a vasútvonal siralmas állapotára szerették volna felhívni a figyelmet. Azóta számos más mátészalkai és környékbeli üggyel kezdtek el foglalkozni, de a vasútvonal témáját sem hagyták „kihűlni”. Legutóbbi blogbejegyzésükből kiderül, hogy  mivel a MÁV saját forrásaiból nem tudja finanszírozni a 110-es vasútvonal teljes felújítását, a kormány, pontosabban Lázár János segítségében bízhattak egészen addig, míg meg nem érkezett a miniszter levele.

A civilek Facebook-oldalukon úgy kommentálták Lázár tájékoztatását:

„A sok évnyi hitegetés, politikai maszlagok után, Ő legalább megírta, hogy nem lesz változás”.

Ahogyan az szintén a Mátészalkaleaks oldaláról kiderül, az sem könnyíti meg a térségben közlekedni vágyók helyzetét, hogy a múlt év elején megszüntettek számos buszjáratot is Debrecen és Mátészalka között.