Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Melósok akarnak változást Mátészalkán

Ez a cikk több mint 5 éves.

A MátészalkaLeaks csoport pár napja tett közzé egy videót, ami a helyi, Mátészalka-Debrecen viszonylaton közlekedő személyvonat lassúságára hívja fel a figyelmet. Miközben a MÁV szerint a vonalon csak három helyen van forgalomlassítás, és ott is 40 km/órás, illetve 50 km/órás sebességgel közlekedhetnek a szerelvények.

Ehhez képest a videón jól látszik, hogy a csigának öltözött álarcos aktivista könnyedén lefutja a mozdonyt, illetve több helyen még be is várja.

A csoport lassan két éve foglalkozik a helyi vasútvonal fejlesztésének ügyével, szerintük a MÁV nem készítette elő megfelelően a 2014-2020-as Európai Uniós támogatási ciklusban a felújításra benyújtott pályázatot, ezért nagyon lassan halad a vonal korszerűsítése.

A helyi kezdeményezéseket felkaroló aHang-csoport adatai szerint a vonalat évente 825 ezer alkalommal veszik igénybe a lakosok, és  stratégiai jelentőségű a  mátészalkai, fehérgyarmati, csengeri és nyírbátori járás  107 településén élő, mintegy 150 ezer lakosnak.

Maga a három éves MátészalkaLeaks csoport egy helyi állampolgárokból álló informális közösség, amely a közösségszervezés módszereit felhasználva igyekszik feltárni a helyi emberek problémáit, fontosabb ügyeit, és közös erővel igyekeznek megoldásokat találni. A csoport mintegy 20 tagjának többsége gyári munkás, de akadnak köztük diplomások is. Ügyeik között a helyi közlekedésen túl a közterületek és az orvosi ellátás minősége, a döntéshozatal átláthatósága, valamint az esélyegyenlőség is szerepel.

Forrás: mateszalkaleaks.blog.hu; terjed.ahang.hu; HVG
Kép forrása: Phil Richards