Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újraindult a Dunaferr egyik kohója

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az elmúlt időszak tárgyalásainak eredményeként aláírásra került a Liberty Steel Central Europe Kft-vel a szerződés, mely alapján a Dunaferr termelőegységeinek indítása a technológia sorrendjében a mai napon megkezdődött –  osztotta meg a Fazekas Attila felszámolóbiztos levelének tartalmát a Vasas Szakszervezeti Szövetség Facebook-oldala. A levél keltezése nem olvasható a posztban, de az Argus Media nevű londi székhelyű gazdasági szaklap hétfői indulásról ír.

A felszámolóbiztos levele szerint „a kokszgyártás leállításának elkerülése után a nagyolvasztómű II-es számú kohója 14 óra 30 perckor újraindult”.

Mint Fazekas Attila írja, a felfuttatási szakaszban pár napon belül az acélműben is elkezdődik az acélgyártás, majd a megfelelő mennyiségű buga (nyersacél -a szerk.) legyártását követően a meleg- és hideghengermű tevékenysége is megkezdődhet. A felszámolóbiztos arról nem ír, hogy a két kohó közül az másiknak, az augusztus óta álló 1-es kohónak mi lesz a sorsa.

A 2004 óta orosz és ukrán részvényesek kezében lévő vállalat termelőegységei – a kohó, valamint a hideg- és a meleghengermű – több fázisban, de legkésőbb múlt ősszel leálltak, a dolgozók pedig ezt követően hónapokig csak karbantartást végezhettek, miután a cég kezelhetetlenül eladósodott.

A II-es kohó újraindulása ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a vállalat helyzete hosszú távon rendeződött volna. Mint arról a Mércén is írtunk,  januárban a Liberty Steel nevű, brit-indiai acélipari vállalat három hónapos, feltehetőleg bérgyártásra vonatkozó megbízási szerződést kötött a cég felszámolásával megbízott vagyonfelügyelővel. Az Argus most azt írja: jelenleg csak néhány napra van elég alapanyag a kohó működtetéséhez, de várhatóan több is nyersanyag is érkezhet a napokban, szintén a Liberty jóvoltából. A lap azt is tudni vélni, hogy nem tervezik a másik kohó újraindítását, így a cég külső forrásból, a romániai Galacon található székhelyéről hozhat nyersacélt a dunaújvárosi hengerműbe.

Mint az a magyar sajtóban is több helyütt megjelent, a Dunaferr iránt iránt két cég, a Liberty Steel, valamint az ukrán Metinvest is érdeklődik.A Népszava információi szerint a cég képviselői a múlt héten találkoztak is Fábián Gergellyel, a gazdaságfejlesztési tárca iparpolitikáért felelős államtitkárával.(A Metinvestről és annak többségi tulajdonosáról Tóth Csaba kollégánk készített összefoglaló írást).

Mint ismert, február 1-jén Orbán Viktor miniszterelnök személyesen jelentette be, hogy  A következő hat hónapban a kormány fogja állni a Dunaferr dolgozóinak bérét, miután január végén rendeleti úton módosították a felszámolási eljárást. Bár a módosítás nem tesz említést a dunaújvárosi vasműről, több mint valószínű, hogy a Dunaferr további működtetésének előkészítése érdekében hozták. Az új szabályok értelmében veszteséggel is működhet egy cég, ha ezzel meg lehet őrizni a vagyonát.

A felszámolás kezdete óta a Dunaferr dolgozói megkapták bérüket, leépítés nem történt, és az sem jellemző – mint volt korábban –, hogy a dolgozók tömegesen mondanának fel – erről beszélt Molnár László, a cégnél tevékenykedő Vasas Szakszervezet elnöke a Népszavának február elején. A szakszervezet szerint a vasműdolgozók, akik az elmúlt hónapokban az áldatlan állapotok miatt felmondtak, találtak maguknak megfelelő munkát helyben vagy a környéken. A lap szerint Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere attól tart, hogy

Bárki is lesz a vasmű vevője, a gyárnak csak egy részét akarja majd működtetni, s akkor elkerülhetetlen lesz a tömeges leépítés, ami nagy gondokat okozhat a 43 ezer lelkes városban.

(Mérce, Argus, Népszava)