Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: A következő hat hónapban a kormány fizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét

Ez a cikk több mint 1 éves.

Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor. A következő hat hónapban a kormány fogja állni a Dunaferr dolgozóinak bérét. Ez idő alatt új tulajdonost is szeretnének találni, eddig a brit Liberty Steel és Ukrajna leggazdagabb emberének cége, a Metinvest érdeklődött a cég iránt.

A miniszterelnök a korábbi tulajdonosokat, a vállalatvezetőket – akik alatt vélhetően Jevgenyij Tankiljevics korábbi önjelölt cégvezetőt és köreit értette

– és a brüsszeli szankciókat hibáztatta a kialakult helyzetért.

Legutóbb ezen a héten hétfőn módosította rendeleti úton a kormány a felszámolási eljárást. Bár a módosítás nem tesz említést a dunaújvárosi vasműről, több mint valószínű, hogy a Dunaferr további működtetésének előkészítése érdekében hozták.

A módosítás értelmében veszteséggel is működhet egy cég, ha ezzel meg lehet őrizni a vagyonát. A rendelet egész pontosan így szól:

„Ha az adós gazdasági tevékenységének folytatása az adós vagyona értékének megőrzése szempontjából feltételezhetően nagyobb előnnyel jár, mint a gazdasági tevékenységének befejezése, az ideiglenes vagyonfelügyelő, illetve a felszámoló az adós gazdasági tevékenységének felszámolás alatti továbbfolytatását akkor is biztosíthatja, ha az adós gazdasági tevékenysége veszteséges.”

A felszámoló ezt a felszámolás kezdő időpontját követő 90. napig kezdeményezheti, ami a Dunaferr esetében március közepén jár le. Az ideiglenes vagyonfelügyelő, illetve a felszámoló az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül fenyegető helyzetek elhárításához, a közvetlenül fenyegető környezeti károk megelőzéséhez és elhárításához, továbbá a felszámolás alatti továbbműködéshez szükséges költségeket a törvénytől eltérően, más követelések előtt fizetheti ki.

A veszteséges működésnek feltételeket is szabtak.

Be kell mutatnia a likviditási helyzetét és a további működés finanszírozására vonatkozó tervet. A tevékenység folytatását bíróságnak kell jóváhagynia 30 napon belül, legfeljebb 90 napra, de ez többször meghosszabbítható.

A cég a működéshez hitelt is felvehet, amire a hitelező zálogjogot alapíthat.

Egy decemberi kormányrendelet alapján már megkezdődött a Dunaferr felszámolása. A felszámolási eljárás meggyorsította az elmaradt bérek kifizetését, és lehetővé tette a kétes hátterű tulajdonosok elbocsátását. Miután januárban a Liberty Steel cég három hónapos megbízást kapott, a cég három hónapra megmenekült. Az új rendelettel és a kormány bejelentésével ennél is tovább működhet a cég, és annak  remény is haladékot kapott, hogy a vasmű vevőre talál.

A Dunaferr kálváriáját az elmúlt években folyamatosan követtük a Mércén, témába vágó cikkeink itt érhetők el.