Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Anélkül hozott rendeletet a kormány a Dunaferr felszámolásáról, hogy említenék benne a Dunaferrt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Rendeletben módosította a kormány a csődeljárásról és felszámolásról szóló törvényt, amire a Portfolio információi szerint a Dunaferr ügye miatt került sor.

A Portfolio szerint ezzel megkezdődhet a társaság felszámolása.

Ugyanakkor némi reményre adhat okot, hogy a Portfolio forrásai szerint a Liberty Steel brit vállalat múlt héten látogatást tett a cégnél és fontolgatja a végleges leálláshoz közelítő gyár megvételét. Egy új tulajdonos érkezése azonban így is hiábavaló lehet, mivel a kokszolót kihűlése után nem lehet többé majd újraindítani, ami heteken belül bekövetkezhet. A vasmű két kohója már augusztusban, illetve novemberben leállt, a hideg- és meleghengermű pedig a múlt héten fejezte be a termelést.

A kormány a következőképpen módosította a felszámolásról és csődeljárásról szóló törvényt – a cégbíróság három munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen a felszámolási eljárás megindítását, ha:

  • több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és
  • az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot.

Mind a két feltétel illik a Dunaferre, mert a cég több mint 400 napja (egészen pontosan 524 napja) nem tett közzé ilyen beszámolót és az árbevétele is jócskán a 10 milliárd forintos határ fölött van (2019-ben 288 milliárd volt).

A rendelet értelmében hamarosan vagyonfelügyelő is érkezik a dunai vasműhöz.

Az ideiglenes vagyonfelügyelőt ugyanolyan jogok illetik meg, mint a felszámolót.

A Vasmű leállása 4-5 ezer ember elbocsátásával járhat, amelynek hatása a térség gazdaságára beláthatatlanok, tekintve, hogy nem csak a gyári munkások megélhetése forog kockán, mivel a beszállítókon és az ipar köré épülő szolgáltatói szektoron keresztül még több ezer dunaújvárosi sorsa függ a Dunaferr sorsától. Eddig is tragikus következményei lehettek annak, hogy a cég rendszeresen részletekben és csúszva fizeti ki a munkavállalóit.

Frissítve (14:30): Reagált Dunaújváros polgármestere

Az MTI tudósítása szerint a hírekre reagált Dunaújváros jobbikos polgármestere, Pintér Tamás.

A polgármester hangsúlyozta, hogy néhány órán múlt csak a kokszolók végleges leállása, mert szerda reggelig épphogy tovább tudták tölteni a szénelegyet a kokszoló blokkokba.

Felrótta, hogy a Dunaferr dolgozói decemberben csak 200 ezer forintig kapták meg a fizetésük, és hogy az önkormányzat kétmilliárd forintos iparűzési adófizetési kötelezettség átütemezését engedélyezte a Dunaferrnek, mégis a leállás veszélye fenyegeti az üzemet.

A kedd este megjelent kormányrendeletről a polgármester azt mondta, egy fontos lépés a lehetséges befektetőknek, de a „a mérlegbeszámolótól még nem lesz vacsora a vasműs dolgozók asztalán”.

Hozzátette, hogy már 2020 óta lehetőség van arra, hogy a stratégiailag kiemelt vállalatok felszámolását a kormány irányítsa, az elmúlt két évben mégsem éltek ezzel a lehetősséggel a Dunaferr esetében.

Címlapkép: Mérce