Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lakhatási szervezetek kérik, hogy aki a hideg miatt bajba került embert lát, értesítse a szociális szolgálatokat

Az ország számos pontján tapasztalható napközben, pláne éjszaka az eddigiekhez képest erősebb, erősen télies jellegű időjárás, ami akár mínusz tíz fokos hőmérsékletet is jelenthet.

Lakhatási szervezetek emiatt arra hívják fel a figyelmet, hogy a szokásosnál is kiszolgáltatottabbak az utcán élők, így fokozottan figyeljünk rájuk.

Az Utcáról Lakásba Egyesület Facebook posztjában a Menhely Alapítvány diszpécser szolgálatának értesítését javasolja, amennyiben veszélyben lévő hajléktalan – vagy nem hajléktalan – emberrel találkozunk. Az ULE fel is sorolja, milyen esetekben lehet szükség a szolgálat értesítésére.

„Hívd őket, ha:
  • látsz valakit, akit a kihűlés fenyeget és életveszélyben lehet;

  • egy utcán lévő hajléktalan ember segítséget kér tőled, de nem tudod, hogyan segíthetsz;

  • téged vagy ismerősödet a hajléktalanná válás veszélye fenyeget és információra van szükséged;

  • a környezetedben élő hajléktalan ember a szokásaitól eltérően viselkedik (például nem kelt fel, amikor szokott, egész nap fekszik)”

– írja posztjában a szervezet.

A Menhely diszpécsere a 061-338-4186-os telefonszámon éjjel-nappal elérhető, honlapjuk itt érhető el.

A Város Mindenkié csoport emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak a hajléktalan emberek, de a lakhatási szegénységben élők más csoportjai is veszélyben lehetnek a hidegben.

„Ebben a hideg időben a hajléktalan emberek mellett azok a lakosok is veszélyben lehetnek, akik fűtetlen vagy nem megfelelően fűtött lakásokban élnek, különös tekintettel az egyedül élő, idős polgárokra.

Vigyázzunk azokra a szomszédainkra, ismerőseinkre is, akik esetleg megfelelő fűtés nélkül maradhatnak a következő napokban!”

írja Facebook bejegyzésében a szervezet, ami úgyszintén a Menhely értesítését javasolja, amennyiben tudunk valakiről aki szükséget szenved és azonnali segítségre van szüksége.

A hideg időre tekintettel a kormány is kihirdette a vörös kódot. A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint Fülöp Attila a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a hideg idő miatt három régióban lép életbe a figyelmeztetés: a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon kedd 20 órától szombat reggel nyolc óráig, a közép-magyarországi régióban kedd 20 órától csütörtök reggel 8 óráig tart az intézkedés.

Ennek jegyében valamennyi szociális intézménynek be kell fogadnia a hajléktalan vagy bajba jutott embereket.

Az államtitkár kifejtette, hogy az intézkedésre azért van szükség mert a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet. Felhívta a figyelmet arra, hogy életveszélyes lehet, ha ilyen időben az utcán hosszabb ideig tartózkodik valaki. Arra kért mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát.

A vörös kódot rendszeresen kihirdetik telente, így tavaly is volt rá példa. Miképp azonban akkor is írtuk, ez nem akadályozza meg hogy szükséget szenvedő emberek tucatjai fagyjanak halálra.

Regionális diszpécserszolgálatok:

Budapest, Pest megye: 1/338-41-86

Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye: 34/511-028

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye: 92/323-000

Baranya, Somogy, Tolna megye: 72/233-169

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 42/504-618

Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 76/485-582

A dicspécserszolgálatról és a hajléktalan emberek segítéséről az AVM kisokosában olvashatsz bővebben.

Címlapkép: Pixabay