Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lakhatási szervezetek kérik, hogy aki a hideg miatt bajba került embert lát, értesítse a szociális szolgálatokat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az ország számos pontján tapasztalható napközben, pláne éjszaka az eddigiekhez képest erősebb, erősen télies jellegű időjárás, ami akár mínusz tíz fokos hőmérsékletet is jelenthet.

Lakhatási szervezetek emiatt arra hívják fel a figyelmet, hogy a szokásosnál is kiszolgáltatottabbak az utcán élők, így fokozottan figyeljünk rájuk.

Az Utcáról Lakásba Egyesület Facebook posztjában a Menhely Alapítvány diszpécser szolgálatának értesítését javasolja, amennyiben veszélyben lévő hajléktalan – vagy nem hajléktalan – emberrel találkozunk. Az ULE fel is sorolja, milyen esetekben lehet szükség a szolgálat értesítésére.

„Hívd őket, ha:
  • látsz valakit, akit a kihűlés fenyeget és életveszélyben lehet;

  • egy utcán lévő hajléktalan ember segítséget kér tőled, de nem tudod, hogyan segíthetsz;

  • téged vagy ismerősödet a hajléktalanná válás veszélye fenyeget és információra van szükséged;

  • a környezetedben élő hajléktalan ember a szokásaitól eltérően viselkedik (például nem kelt fel, amikor szokott, egész nap fekszik)”

– írja posztjában a szervezet.

A Menhely diszpécsere a 061-338-4186-os telefonszámon éjjel-nappal elérhető, honlapjuk itt érhető el.

A Város Mindenkié csoport emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak a hajléktalan emberek, de a lakhatási szegénységben élők más csoportjai is veszélyben lehetnek a hidegben.

„Ebben a hideg időben a hajléktalan emberek mellett azok a lakosok is veszélyben lehetnek, akik fűtetlen vagy nem megfelelően fűtött lakásokban élnek, különös tekintettel az egyedül élő, idős polgárokra.

Vigyázzunk azokra a szomszédainkra, ismerőseinkre is, akik esetleg megfelelő fűtés nélkül maradhatnak a következő napokban!”

írja Facebook bejegyzésében a szervezet, ami úgyszintén a Menhely értesítését javasolja, amennyiben tudunk valakiről aki szükséget szenved és azonnali segítségre van szüksége.

A hideg időre tekintettel a kormány is kihirdette a vörös kódot. A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint Fülöp Attila a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a hideg idő miatt három régióban lép életbe a figyelmeztetés: a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon kedd 20 órától szombat reggel nyolc óráig, a közép-magyarországi régióban kedd 20 órától csütörtök reggel 8 óráig tart az intézkedés.

Ennek jegyében valamennyi szociális intézménynek be kell fogadnia a hajléktalan vagy bajba jutott embereket.

Az államtitkár kifejtette, hogy az intézkedésre azért van szükség mert a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet. Felhívta a figyelmet arra, hogy életveszélyes lehet, ha ilyen időben az utcán hosszabb ideig tartózkodik valaki. Arra kért mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát.

A vörös kódot rendszeresen kihirdetik telente, így tavaly is volt rá példa. Miképp azonban akkor is írtuk, ez nem akadályozza meg hogy szükséget szenvedő emberek tucatjai fagyjanak halálra.

Regionális diszpécserszolgálatok:

Budapest, Pest megye: 1/338-41-86

Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye: 34/511-028

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye: 92/323-000

Baranya, Somogy, Tolna megye: 72/233-169

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 42/504-618

Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 76/485-582

A dicspécserszolgálatról és a hajléktalan emberek segítéséről az AVM kisokosában olvashatsz bővebben.

Címlapkép: Pixabay