Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pusztán a vörös kód kihirdetése nem fogja megakadályozni, hogy embertársaink tucatjai haljanak fagyhalált

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az emberi erőforrások minisztere elrendelte Észak- és Dél-Alföldön a vörös kódot, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – jelentette be a tárca szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Az intézkedés csütörtökön 20 órától lép érvénybe egyelőre hétfő 20 óráig, azt követően, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fok alá esik a hőmérséklet, közölte Fülöp Attila.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a hajléktalanellátó rendszer kihasználtsága országosan jelenleg 76 százalékos, a fővárosban pedig 68 százalékos.

Az államtitkár – az MTI tudósítása szerint – arra kér mindenkit: ha a hideg miatt bajba jutott emberrel találkozik, hívja az illetékes diszpécserszolgálatot.

December közepéig 55 életet követelt a fagyhalál

Október eleje és november közepe között 25-en lelték halálukat fagyhalál következtében Magyarországon, december közepéig pedig az áldozatok száma elérte az 55-öt – adta hírül a Magyar Szociális Fórum (MSZF) az ünnepek előtt.

Az áldozatok többségükben idős, magányos, beteg emberek voltak, és fűtetlen lakásokban hűltek ki végzetesen, illetve kórházba szállításuk után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni. A fagyhalál olyanokat is magával ragadott, akik a szabad ég alatt éjszakáztak fagyos, vagy fagy közeli hőmérsékleten.

Mindazonáltal nemcsak idősek vannak a fagyhalál áldozatai között – jegyezte meg az MSZF. Hozzátették, az életmentés terén különösen nagy felelősség hárul az emberre olyan körülmények között, amikor államilag elhanyagolják a szociális rendszert, a hajléktalanoknak pedig továbbra sem biztosítanak szociális bérlakást.

A kihűlésben elhunytak kérdésével a Mércén évek óta rendszeresen foglalkozunk. Beszámoltunk arról, hogy tavaly télen minden egyes nap legalább egy áldozatot követelt a rendkívüli hideg. Két esztendeje pedig azt jártuk körbe, hogyan próbálja a kormányzati sikerpropaganda eltitkolni, hányan is esnek áldozatul a kihűlésnek Magyarországon.

Regionális diszpécserszolgálatok:

Budapest, Pest megye: 1/338-41-86

Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye: 34/511-028

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye: 92/323-000

Baranya, Somogy, Tolna megye: 72/233-169

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 42/504-618

Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 76/485-582

A dicspécserszolgálatról és a hajléktalan emberek segítéséről az AVM kisokosában olvashatsz bővebben.

Címlapkép: MTI/Kiss Gábor