Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha az egészségügyi dolgozók sztrájkolnak, a PDSZ is kivonul

Ez a cikk több mint 1 éves.

Újabb lépés megtételére került sor az egészségügyben és az oktatásban dolgozók közötti szövetség felé, miután a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
Országos Választmánya sajtóközleményben állt ki az egészségügyben dolgozó orvosok és szakápolók mellett, egyetértve az egészségügy reformjára irányuló követeléseikkel.

„Amennyiben az egészségügyi szakdolgozók sztrájkot szerveznek a PDSZ ennek idejére kész szolidaritási sztrájkot szervezni a közoktatás és a szakképzés területén, számítva a kollégák nagyarányú részvételére és a szélesedő társadalmi összefogásra egy élhetőbb ország, civilizált, európai országhoz méltó egészségügyi ellátás és oktatáshoz jutás érdekében”

– fogalmazott a PDSZ szerkesztőségünkhöz is eljuttatott nyilatkozatában.

A két ágazatot képviselő szakszervezetek között már januárban elkezdődött a közeledés, amikor az ATV-ben Nagy Erzsébet a PDSZ országos választmányi tagja, valamint Soós Adrianna a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke kilátásba helyezték, hogy a jövőben együttesen álljanak ki követeléseikkel.

Akkor az érdekképviseleti vezetők felhívták a figyelmet arra, hogy minden közszolgáltatásban szükség lenne jelentős béremelésre. A pedagógusok csak béremelése csak minimális volt, amit az infláció miatt nem érzékelhetnek, az egészségügyi szakdolgozók fizetését pedig még egyáltalán nem emelték idén.

Egy belső FESZ által készített felmérés szerint minden harmadik szakdolgozónak az élelmiszeren kell spórolnia, béremelés hiányában.  A legtöbben saját gyermekeikről is nehezen tudnak gondoskodni.

„Magyarország Európában vezetővé vált a daganatos megbetegedések előfordulásában. A szakemberhiány következtében egyre rosszabb és bizonytalanabb az egészségügyi ellátás, a várható élettartam is folyamatosan csökken. A minőségi oktatás mellett a jó minőségű egészségügyi ellátás mindannyiunk érdeke, nem szabad hagyni, hogy az csak a gazdagok számára elérhető privilégium legyen”

– emlékeztetett mostani nyílt levelében a PDSZ.

A PDSZ információi szerint a január végi gördülősztrájkban átlagosan naponta 1000-1500 tanár vett részt mindig más iskolákból. A résztvevők száma az előzetes adataik alapján nagyjából 6500 fő volt. De felhívták szerkesztőségünk figyelmét, hogy nem minden sztrájkolóról kapnak információt, így a tényleges végeredmény ennél magasabb lehet.

Komjáthy Anna úgy látja, csökkent a polgári engedetlenkedők száma, de hivatalos adatokat nem tudnak. Szerinte az a probléma, hogy vagy nagyon súlyos retorziót alkalmaznak a polgári engedetlenségben résztvevőkkel szemben, vagy teljesen elsikálják azokat. Elmondta, „több kollégától tudjuk, hogy hiába polgári engedetlenkedtek többen a tantestületből – tavasszal és ősszel is –, az intézményvezető helyettesítéssel megoldotta, hogy ez hivatalosan ne legyen adminisztrálva”.

Címlapkép: Fotó: Erika Hobotné Molnár/Facebook