Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Alkotmánybíróságon támadja meg az akkumulátorgyárak építését megkönnyítő szabályozást a Párbeszéd

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul az akkumulátorgyárak építését megengedő szabályozás miatt a Párbeszéd – jelentette be a párt pénteki sajtótájékoztatóján. Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke elmondta, hogy zöld pártként ellenzik azt, hogy az Orbán-kormány „telezsúfolja a Kárpát-medencét veszélyes üzemekkel”, amik elhasználják az ország vízkincsének és elektromos áram-termelésének jelentős részét.

Mint kifejtette, a gödi és a debreceni akkumulátorgyárak „gyakorlatilag Paks éves termelésének az egynegyedét fogják elhasználni”, és a gödi üzemnek egyedül „már ma is nagyobb az egynapos vízfelhasználása, mint Kecskemét városának”.

Hozzátette, hogy erre a további tervezett akkumulátorgyárak csak rá fognak tenni, ezért szerinte az „Orbán-kormány terve azt fogja eredményezni, hogy kiszárítják Magyarországot”.

Szabó szerint a kormány folyamatosan enyhíti a környezeti és munkajogi szabályozásokat, hogy az országba csábítsa ezeket a beruházásokat. Erre többek között azt hozta fel példának, hogy a gödi Samsung-bővítésnél már új környezeti hatástanulmányt sem kell végezniük a befektetőknek, a gödi talajvízben pedig már megjelent az NNP nevű anyag, ami magzatkárosító hatású, és az akkumulátorgyártás során használják oldószerként – fogalmazott.

A képviselő szerint a kiemelt beruházási törvény, és a csütörtökön társadalmi egyeztetésre bocsátott területrendezési rendeletcsomag is kivételeket biztosít az akkumulátorgyáraknak, ami a párt szerint sérti az Alkotmánybíróság által rögzített egészséges környezethez való jogot, és „a jövő nemzedékeinek az érdekeit”, ezért az Ab-hez fordulnak.

Az akkumulátorgyár-beruházásokról és az ellenük kialakult helyi kezdeményezésekről több cikkben, legutóbb többek között a debreceni, a nyíregyházi, a gödi és a győri lakosok tiltakozásairól is beszámoltunk.

Címlapkép: Fotó: Bogatin Bence