Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Emberi Jogok Európai Bírósága: a magyar állam felelős annak a menekült fiúnak a haláláért, aki rendőri bántalmazás és erőszakos visszakényszerítés miatt a Tiszába fulladt 2016-ban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ma kimondta, hogy:

a magyar hatóságok a felelősek a 22 éves szír Farhan Al-Hwaist haláláért, aki rendőri bántalmazás és erőszakos visszakényszerítés miatt a Tiszába fulladt 2016-ban, áll a Helsinki Bizottság közleményében.

Farhan Al-Hwaist 2016 júniusában a testvérével, unokatestvérével (és egy iraki háromgyerekes családdal) a folyón keresztül próbált bejutni Szerbiából Magyarországra. A Helsinki Bizottság közleménye szerint a partra érkezésükkor a rendőrök kutyákat eresztettek rájuk, könnygázt vetettek be ellenük és kövekkel dobálták őket. Ezután „Go back to Serbia!” felszólításokkal visszakényszerítették őket a Tiszába. A férfi megsérült, majd a folyóba fulladt, testvére és unokatestvére visszajutott a Tisza szerbiai oldalára. (Az iraki családot ezután kimentették, az édesanyát és gyermekeit kihűlés veszélye miatt kórházban kezelték.)

A tragédia körülményeit a magyar hatóságok nem vizsgálták ki érdemben, írja a szervezet.

A tragédia után az élethez való jog sérelme, az embertelen bánásmód és az érdemi vizsgálatok hiánya miatt a férfi testvére beperelte Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bíróságán, ahol a magyar eljáráshoz hasonlóan a Magyar Helsinki Bizottság nyújtott jogi képviseletet neki.

A strasbourgi ítélet csütörtökön délelőtt született meg.

„A bíróság kimondta: a magyar hatóságok nem tettek semmit azért, hogy megvédjék egy egyértelműen veszélyben lévő ember életét, nem működtettek megfelelő mentési rendszert egy ismerten veszélyes folyószakaszon, ahol tudták, hogy gyakran kísérelnek meg menekülők átkelni, és a konkrét esetben sem tettek meg minden elvárhatót a bajba került férfi kimentése érdekében. Azt is az Egyezménybe ütközőnek találta a bíróság, hogy a nyomozó hatóság nem végezte megfelelően a dolgát és nem derítette fel az ügy körülményeit a halálesetet és a rendőri bántalmazást illetően. A bíróság azt is kimondta, hogy annak eldöntése, hogy érte-e embertelen vagy megalázó bánásmód ügyfelünket és testvérét annak halála előtt, pontosan azért nem állapítható meg minden kétséget kizáróan, mert a magyarországi nyomozás elégtelen volt”

– írja a Helsinki Bizottság.

A strasbourgi bíróság a magyar államot 34 ezer euró kártérítés és az eljárás költségeinek megfizetésére kötelezte az áldozat testvérének.

A szervezet emlékeztet rá, hogy:

„Az alkalmazott rendőri és határőri erőszak egyáltalán nem volt egyedi: csak a végzetes történetet megelőző hónapban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága több mint 100 hasonlóan erőszakos fellépést dokumentált a határt átlépni próbálókkal szemben. Pedig az európai bíróságok által emberi jogokat súlyosan sértőnek tartott visszakényszerítéseket csak egy hónappal később, 2016. július 5-én legalizálták Magyarországon. Tehát a szír fiú halálát okozó fellépés ekkor még magyar jogszabályok szerint sem lett volna törvényes.”

A Mérce számos alkalommal beszámolt a magyarországi és a környező országok hatóságainak menekültekkel szembeni kegyetlenkedéséről. Ezek itt olvashatóak. Írtunk arról is, hogy Magyarország kormánya miként löki az emberkereskedők karjaiba a menekülteket. Írtunk az uniós határvédelmi szerv, a Frontex gyalázatos működéséről, s szóltunk arról is, hogy az Európai Uniót milyen felelősség terheli a menekült emberek ellen elkövetett erőszak miatt.

 

Címlapkép: Flickr – creative commons.