Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Parlament elutasította az uniós határvédelmi ügynökség beszámolóját

Ez a cikk több mint 1 éves.

345 európai parlamenti képviselő támogatta az uniós határvédelmi szerv, a Frontex elszámolását elutasító javaslatot.  Ezzel szemben 284 képviselő a javaslat ellen (vagyis a mentesítés mellett) szavazott, nyolcan pedig tartózkodtak- derül ki az Európai Parlament hivatalos közleményéből.

A képviselők az ügynökség az Unió csalás elleni irodája, az OLAF egyik jelentésének megjelenését követően, 2022. április 28-án lemondott korábbi Frontex ügyvezető igazgató idején elkövetett „súlyos visszaélések és egyéb szabálytalanságok nagyságrendje” miatt bírálta az ügynökséget.

Ahogy arról korábban már mi is többször beszámoltunk, Frontex nem védte a menekültek vagy menedékkérők alapvető jogait, és híradások szerint 2020 márciusa és 2021 szeptembere között legalább 957 menekült illegális visszatoloncolásában vett részt, mondja a Parlament.

Az OLAF 129 oldalas nyomozati anyaga szerint a Frontex és annak volt ügyvezető igazgatója, Fabrice Leggeri is bűnrészes volt az Égei-tengeren átkelő menedékkérők Törökországba való visszatoloncolásában, melyet a görög partiőrség hajtott végre.

A jelentés szerint az európai adófizetők pénzéből működtetett uniós határvédelmi szervezet szemet hunyt az egyértelműen jogszabályellenes visszatoloncolások sorozata felett, melyek számos esetben ember életeket sodortak veszélybe.

Fabrice Leggeri még áprilisban mondott le a Frontex vezetéséről, miután az OLAF számos visszaélésre fényt derített a határőrséggel kapcsolatban. Fabricet, a francia belügyminisztérium illegális migrációért felelős volt vezető tisztviselőjét több kritika is érte, egyrészt azért mert vezetése alatt a Frontex nem vizsgálta felül a menekültekkel szemben elkövetett jogsértéseket, másrészt pedig azért, mert centralizálta hatalmát a cégen belül.

Az Európai Parlament korábban már elhalasztotta az uniós határvédelmi ügynökség 2020. évi elszámolásának jóváhagyását a nyilvánosságra hozott jelentések miatt, akkor azonban még nem látták az OLAF teljes jelentését, ezért nem tudtak érdemi döntést hozni a Frontex zárszámadásáról.

A mostani szavazás során az EP képviselők megdöbbenésüknek adnak hangot egy Frontex alkalmazott állítólagos szexuális zaklatással kapcsolatos öngyilkossága miatt, és megjegyzik: a 2020-ban bejelentett 17 állítólagos szexuális zaklatási esetből 15-öt további vizsgálat nélkül lezártak.