Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyoldalúan megemeli a januári fizetéseket a BKV

Ez a cikk több mint 1 éves.

A BKV vezetése úgy döntött, hogy megemelt januári fizetéseket folyósítanak februárban, a bérmegállapodás alakulásától függetlenül. Az értesülések szerint az ennek fedezetéül szolgáló összeg a Fővárosnál rendelkezésre áll.

A 2023-as béremelés mértékét azonban továbbra is a szakszervezetekkel folytatott tárgyalások eredményeként fogják csak megállapítani.

A szakszervezetek egyelőre még nem alakítottak ki egységes álláspontot a bérek elosztásáról, amint ez meglesz, folytatódhatnak a tárgyalások.

Korábban a Mérce telefonos megkeresésére, hogy hogyan látja a buszvezetők bérhelyzetét, Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke úgy fogalmazott, hogy – bár a különböző  pótlékok miatt változó összegeket keresnek a sofőrök – a jelenlegi 250 ezer forint nettó körüli alapbér „nevetséges”.

Naszályi szerint ha egy buszsofőr elfogadható, 400 ezer körüli összeget szeretne megkeresni, ahhoz be kell áldoznia az ünnepnapokat, alig tud időt tölteni a családjával, mindent be kell vállalnia, gyakorlatilag nincs ideje élni.

Egy közelmúltbeli buszbalesettel kapcsolatban arról beszélt a szakszervezeti vezető, hogy ott is szerinte egyértelmű, hogy a sofőrök túl vannak hajszolva, és egyszerűen nem lehet ilyen fáradtan vezetni, mert az ilyen esetekhez vezethet.

Ahogyan arról a Mérce is írt, Karácsony Gergely már tavaly áprilisban arról számolt be, hogy az energiaárak drágulása miatt 14 milliárd forintos állami segítségre van szükség a BKV működésének fenntartásához. A BKV számára nincs rezsicsökkentés és üzemanyagár-sapka, így mind az üzemanyag, mind a járművek jelentős részét meghajtó villamos energia árának emelkedése komoly hatással van a költségeire.

(Napi.hu)
Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán