Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Áramszünetet rendelnek el a milliárdosoknak, és kedvezményes áramot osztanak a lakosságnak a francia energiaiipari dolgozók

Ez a cikk több mint 1 éves.

Emmanuel Macron elnök nyugdíjreformja széleskörű ellenállást váltott ki.  Becslések szerint a múlt héten egymillió ember, köztük tanárok, vasutasok, egészségügyi és olajipari dolgozók vonultak utcára és vettek részt sztrájkokban, hogy a nyugdíjkorhatár 65 évre való emelése ellen tiltakozzanak.

Az egyik legbefolyásosabb szakszervezeti szövetség, a CGT energiaipari dolgozói szerint a sztrájk már nem elég, radikálisabb eszközre van szükség. A dolgozók szerint a gazdagoktól el kell venni az áramot és olcsóbb rezsit kell biztosítani a szegényeknek. Ezt a munkát már el is kezdték.

Múlt hét hétfőn Marseilleben a pékek tiltakoztak a magas rezsi árak ellen. Nemsokára az energiaipari dolgozók manipulálták az áram- és gázmérőiket, hogy csökkentsék a pékek számláit. Áramkimaradások voltak Massy város egyes részein és a kelet-franciaországi Chaumontban, amely elsősorban a massy-i vállalkozásokat és a chaumonti kormányhivatalokat érintette.

Huguette Tiegna, Macron pártjának parlamenti képviselőjénél is elvágták az áramot – a politikus Figeac városában található kerületi irodájában több mint három órás áramszünet volt.

Philippe Martinez, a CGT elnöke külön javasolta, hogy vegyék el az áramot a médiabirtokos és milliárdos Vincent Bollorétól.  A szélsőjobboldali nézeteket valló Vincent Bolloré vagyonát 8-9 milliárd euróra becslik. Vagyontárgyai közt vannak franciaországi gyárak, számos afrikai tengeri kikötő és vasútvonal, szórakoztatóipari részvények és szélsőjobboldali, bevándorlóellenes nézeteket propagáló tévécsatornák, ahol a műsorvezetők nem veszik jó néven, ha a meghívott vendég kritizálja a tulajdonost.

„Azt javaslom, hogy nézzék meg a szép ingatlanokat, a milliárdosok szép kastélyait. […] Jó lenne, ha lekapcsolnánk náluk az áramot, hogy néhány napra a francia háztartások helyzetébe kerülhessenek, akik nem tudják kifizetni a számláikat” – fogalmazott Martinez.

Szeptemberben is sztrájkoltak már az olajfinomítókban és az EDF áramszolgáltató cégnél a dolgozók az inflációkövető bérekért. Született is néhány szakszervezeti megállapodás béremelésről, a kormány mégis „rekvirálással” fenyegette az olajipari dolgozókat, amennyiben nem állnak vissza munkába.

Ugyan a jelenlegi, 62 éves franciaországi nyugdíjkorhatár az Európai Unióban az egyik legalacsonyabb, 2020-ban az egy nyugdíjasra jutó aktív munkavállalók száma több mint egy, egész pontosan 1,7 volt. A nyugdíjreformot a lakosság 70 százaléka ellenzi és a szakszervezetek szerint nemcsak az idősekkel szemben igazságtalan, de a munkanélküliek álláskeresését is megnehezíti.

Címlapkép: Wikimedia Commons