Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Annyi hiányjelet rajzolnak a Hősök terére, ahány tanár a közoktatásból hiányzik

Ez a cikk több mint 1 éves.

Köztéri performansszal hívja fel az országos pedagógussztrájkhét zárásképpen a figyelmet az égető pedagógushiányra a Pedagógus Egység nevű, alulról szerveződő tanárcsoport. A résztvevők január 31-én, az országos sztrájkok kezdetének egy éves évfordulóján, délután 3-kor a Hősök Terén krétával rajzolnak 16 140 hiányjelet, pontosan annyit, amennyi pedagógus a Pedagógusok Szakszervzete szerint a közoktatás rendszeréből jelenleg hiányzik. 

„16140. Ez csak egy szám. Ennyi pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből. De minden szám mögött emberi sorsok vannak. Minden hiányjel mögött gyerekek jövője van”

– írják a szervezők, hozzátéve, hogy  (lemosható) vörös krétával felszerelt önkénteseket várnak az eseményre. 

Kép: Pedagógus Egység

A 16 ezres szám a Pedagógusok Szakszervezetének tavaly nyári becsléséből származik. A hivatalos adatokból persze ez a szám aliga olvasható ki, de a nyáron, a tanév végeztével így is több ezer betöltetlen állás volt az iskolákban a kozigallas.gov.hu oldal tanúsága szerint, ahol több mint 2100 tanárt, 1000 tanítót, 800 óvodapedagógust és 440 gyógypedagógust kerestek.Októberben – azaz már jócskán tanév közben – országosan több mint 594 álláshirdetést dobott ki a közszféra állásportálja a „tanár” keresőszóra. Úgy tűnik, tanítóból is komoly hiány van az iskolákban, országszerte majdnem háromszáz – egészen pontosan 289 – betöltetlen állást hirdettek akkor az oldalon, de 272 hirdetést talált az Eduline oktatási szakportál az „óvodapedagógus” és 157-et a „gyógypedagógus” szóra rákeresve.

Ülősztrájk és szolidaritási akciók

A pedagógussztrájkhét utolsó napján jelen állás szerint nem csak a Hősök terén lesz az oktatásban dolgozók kiállásához kapcsolódó esemény. 

Ahogyan arról korábban mi is írtunk, délelőtt 8 és 10 óra között kétórás figyelmeztető sztrájk várható a szakképzésben. Emellett a diákok szervezésében egész nap országos ülősztrájkok lesznek (A teljesség igénye nélkül íme néhány ezek közül: a Karinthy, Kossuth, Nagy László és Könyves Kálmán gimnáziumokban Budapestről, illetve várhatóan lesz hasonló tiltakozás Veszprémben is). Délután Győrben az Egységes Diákfront tart fáklyásmenetet. A szervezők az eseményen 300 darab fáklyát osztanak ki érkezési sorrendben, a győri egyetemistákat is várják a demonstrációra, ugyanis a diákok az Erasmus+ programért is vonulnak.

A pedagógusok emellett arra kértek mindenkit, hogy az általuk a szolidaritás napjaként aposztrofált január 31-én – lehetőleg 8 és 10 óra között – szervezzenek valamilyen akciót: „szolidaritási sztrájkot, munkalassítást, élőláncot, forgalomlassítást, dudálást, sípolást, dobolást, vagy bármilyen, figyelemfelhívásra alkalmas eseményt!” Ebből egyelőre annyi látszik, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) ötperces szolidaritási leállásra szólított fel. 

Délután 16 és 18 óra között oktatási kerekasztalt szervez a Tanítanék, este 7-től pedig évértékelő gálát tart a mozgalom, amelyen többek között Dés László, Nagy Ervin és Tompa Andrea is részt vesz majd, Alföldi Róbert pedig videóüzenetben köszönti a mozgalmat.