Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A közszolgálati dolgozók a tanársztrájk mellett mozgósítanak

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Mércének is elküldte a közszféra dolgozóinak követeléseit tartalmazó írását a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), amelyben többek közt a sztrájktörvény módosítását és bérfejlesztést sürgetnek.

A szakszervezet követeli:

  • Az inflációt részben ellentételező bérfejlesztést 2022-re visszamenőlegesen 13. havi juttatás formájában
  • 25%-os bérfejlesztést minden közszolgálatban dolgozó számára 2023 január elsejétől
  • A diplomás bérminimum bevezetését a közszférában
  • A munkába járás költségeinek támogatását
  • A sztrájktörvény módosítását

„Állj ki Magadért és csatlakozz Te is a tanárok melletti szolidaritási akcióhoz! Állj ki magadért és állj le 5 percre január 31-én”

– tették hozzá.

az MKKSZ „két évig harcolt az Emmi trükkjeivel szemben” a szociális dolgozók sztrájkjáért, és erre jogi értelemben csak akkor nyílt lehetőség, amikor a Kúria „helyretette” a minisztérium véleményét az elégséges szolgáltatásról, mikor kimondták, a munkáltatói ajánlattétel „nem irányulhat a sztrájk ellehetetlenítésére.”

„A sztrájk alapjog!” – összegezte Borosné is a fő követelést.

Boros Péterné, az MKKSZ vezetője tavaly tavasszal elmondta, új sztrájktörvényre is szükség van, mert a jelenlegi a közszférában alkalmazhatatlannak minősül. A pedagógusok pedig – az elnök szerint – most azért tudnak törvényesen sztrájkolni, mert a tavaly február 11-i rendeletalkotással „a kormány mattot adott” magának, mert az elégséges szolgáltatás mértékét rögzítette is.

A pedagógusok sztrájkjára viszont eleve azért volt szükség a szakszervezeti vezető szerint, mert a tárgyalások során a kormány egyáltalán nem vette komolyan a szakszervezetek követelményeit, enélkül pedig megoldás sincsen. Ez a helyzet pedig Boros Péterné elmondása szerint a teljes közszférára jellemző.

A kormány – az MKKSZ elnöke szerint – nekik is hangsúlyozta, ők „nem pincérek”, ezért nem elosztási vitát folytatnak a szakszervezetekkel, szerinte azonban igenis erről van szó. Az életpályamodellek rendszere pedig kizárólag a közalkalmazottak és köztisztviselők megosztására jó:

Ezért a háromosztatú rendszer (a Munka Törvénykönyve, a közalkalmazotti törvény és a köztisztviselői törvény) visszaállítását is követelte.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi