Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A vásárlási élményre hivatkozva indokolta a tervezett létszámleépítést a Tesco

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Tesco Magyarország csoportos leépítésről döntött, a Világgazdaság értesülései szerint a hetekben már több elbocsátást bejelentettek. A cég sajtóosztálya megerősítette a hírt, de a lap azon kérdésére nem reagáltak, hogy hány dolgozót érint a döntés.

Ha leépítés történik valahol, akkor az azt megelőző fél évre számított átlagos statisztikai létszámból kell kiindulni. Ökölszabály szerint viszont a legalább háromszáz embert foglalkoztató cégek esetén a harminc főt – vagy annál többet – érintő elbocsátás minősül csoportos leépítésnek, állapítja meg a lap. A Tescónak ennél jóval több, nagyjából tízezer munkavállalója van Magyarországon, tehát harminctól feltehetően megválnak.

Az élelmiszer-kiskereskedelmi lánc erről azt mondta a Világgazdaságnak, hogy a csoportos leépítés csak technikailag értendő.

A gyakorlatban állításuk szerint olyan átalakítást terveznek, amivel minimális lesz azon dolgozók száma, akiknek nem tudnak új pozíciót ajánlani.

Valójában csak egy irányítási struktúraváltás zajlik, amivel jobb vásárlói élményt és kínálatot tudnak nyújtani – így indokolta a létszámváltozást a Tesco. Lesz tehát olyan leépítésben érintett dolgozó, akinek marad hely a cégen belül, de azt egyelőre nem tudni, pontosan hány embernek kell új munkahely után néznie.

„Csak az idén fizetendő extraprofitadó kb. 21 milliárd, ezenfelül az árstoppal eddig közel 7 milliárd forintot adtunk át eddig a családoknak”

– mondta nyáron a Portfoliónak Pálinkás Zsolt, a magyar Tesco vezérigazgatója. Szerinte az árstop hosszútávon fenntarthatatlan, és azok a szektorok, amelyek nem létszükségleti termékeket állítanak elő, „nagyon kemény időszak elé néznek”.

A vásárlókért az azonnali kedvezményekkel, és olcsóbb, alacsonyabb minőségű termékekkel tudnak  küzdeni az üzletek. A Világgazdaság szerint a nem élelmiszer jellegű területen további bezárási hullámra számíthatunk.

Címlapkép: Wikipédia