Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EU-ban Magyarországon drágult a legtöbbet az élelmiszerek ára

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Európai Unióban Magyarországon emelkedett a legnagyobb mértékben az élelmiszerek ára decemberben az előző évi adatokhoz képest – írja a Telex az Eurostat számai alapján.

Az EU statisztikai hivatala szerint decemberben 49,6 százalék volt az élelmiszerek inflációja Magyarországon, ami 2,4 százalékpontos emelkedés a novemberi adatokhoz képest. Az uniós átlag eközben 17,9-ről 18,2 százalékra nőtt.

Az élelmiszerek a legkevésbé Luxemburgban (11,1%), Írországban (12,1%) és Cipruson (12,2%) drágultak a decemberi adatok alapján, míg a legnagyobb mértékben Magyarországon, Litvániában (33,5%), Észtországban (30,8%) és Lettországban (29,4%).

Ha nem csak az élelmiszereket nézzük, az Eurostat adatai szerint Magyarországon 25 százalékos volt az éves infláció decemberben, amely szintén a legmagasabb az EU-ban, az uniós átlag (10,2%) két és félszerese.

A héten írtunk róla, hogy az áremelkedés nem mindenkire hat ugyanolyan módon. A Pénzcentrum elemzése szerint az infláció terhét a kiskeresetűek, a nyugdíjas korúak és a több gyermeket nevelők viselik a leginkább, aminek az oka a fogyasztási szokások eltérésében keresendő.

Jövőre 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, míg a minimálbér 16, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal lesz magasabb. A Magyar Nemzeti Bank decemberi tájékoztatása szerint azonban az év első hónapjaiban mindenképp magasabb infláció várható, de könnyen lehet hogy egész évre is magasabb átlagos inflációs rátával számolhatunk – előrejelzésük szerint 15-19,5 százalékossal.

Ha ez így lesz, az a legnagyobb reálbércsökkenést eredményezheti a rendszerváltás óta.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) november elején adott ki közleményt arról, hogy legalább 26 százalékkal kellene emelni a minimálbért, ha el akarjuk kerülni, hogy tovább essen a minimálbérből élők életszínvonala. Ugyanis a legalacsonyabb jövedelműek fogyasztásának a fele már a vehemens infláció előtt is az élelmiszerre és rezsire ment el.

Címlapkép: MTI/Bodnár Boglárka