Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pert vesztett a Greenpeace, a bíróság szerint nem baj, ha pusztulnak az állatok, amíg egy faj ki nem hal

Ez a cikk több mint 1 éves.

Különös érveléssel utasította el a Győri Törvényszék a Greenpeace Magyarország keresetét, amelyben a zöld szervezet a Fertő tavi beruházást támadta meg a bíróságon, mondván, hogy többek közt a tó medrének kotrása súlyosan veszélyezteti a tavat lakóhelyül használó állatok életét.

A Greenpeace szerint a bíróság „kifordított szavakkal zsonglőrködő, elképesztő érveléssel” utasította el keresetüket, ám nem adják fel, és egy kúriai eljárást fontolgatnak.

„[…] a Natura 2000 rendelet perben irányadó rendelkezései alapján a fajok, illetve azok élőhelyének a fenntartása a cél. Különbséget kell tehát tenni a fajok és annak egyes egyedeinek védelme között. Nem vitás, a tó medrét érintő kotrás hatással lehet a jelenlévő állatfajok egyedeire, azonban jogsérelmet ezzel kapcsolatban megállapítani akkor lehet, ha a módosítással érintett tevékenység a fajokra, mint az egyedek összességére, egészre, illetve a területen jelenlévő fajok élőhelyének egészére jelent veszélyt.”

– idézi a bírói érvelést a szervezet, amely – ezek szerint – azt próbálja bizonyítani, hogy a különböző fajok nem azok egyes egyedeiből állnak.

Persze az utolsó élő egyedig lehet azt mondani, hogy a faj létezik. Ezen az alapon azonban nincs értelme annak sem, hogy minden védett fajnak van meghatározott természetvédelmi értéke. Nyugodtan ki lehet lőni mondjuk egy parlagi sast, vagy szedni egy csokor fokozottan védett papucskosbort, mert a faj attól még létezik. Pedig a természetvédelem épp azért kényszerült rá, hogy pénzben is kifejezze a védett fajok egyedeinek értékét, hogy ha valaki elpusztítja őket, akkor ez alapján büntethető legyen”

– írta közleményében Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitáskampány-felelőse.

A Greenpeace Magyarország két évvel ezelőtt indított pert a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal közigazgatási határozata ellen, mert a hivatal a beruházó kérésére engedélyezte, hogy nemcsak a téli időszakban, hanem egész évben végezhessen mederkotrást a Fertő tónál zajló, állami pénzből finanszírozott építkezés területén. A Greenpeace úgy értékeli, hogy ez súlyos természetpusztítás, ami rendkívüli mértékben veszélyezteti ezt az egész Európában különlegességnek számító élőhelyet és az itt élő védett fajokat.

2021 decemberében a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztálya is állásfoglalást adott ki, melyben a Fertő tavi súlyosan természetkárosító beruházás leállítását követelte.

Ahogyan arról a Mérce is beszámolt, a Greenpeace-t nem először próbálják meg lepattintani a bíróságok a Fertő ügyében: a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította 2022 január elején a Greenpeace hozzájuk benyújtott beadványát, amelyben a Fertő tavi gigaberuházáshoz 2021 karácsonyán sutyiban kiírt közbeszerzés jogellenességének megállapítását kérték. A bizottság akkori végzése szerint azért utasították el a beadványt, mert a környezetvédelmi szervezet nem tett időben eleget a hiánypótlási felszólításnak.

A Greenpeace január 3-án nyújtotta be a kérelmet, melyben azt állították, jogsértő a közbeszerzési kiírás, mivel a benne szereplő adatok és állítások törvényellenesek, ráadásul nem felelnek meg a „kétes körülmények között elfogadott” környezetvédelmi engedélynek.

A Mércén rendszeresen beszámolunk Magyarország nagy tavairól, így a Fertő tó helyzetéről is. A tóvédő civileket tömörítő Nagy Tavak Koalícióról szóló írásaink pedig itt érhetőek el. A civilek másfél éve tiltakoznak a túlméretezett beruházás ellen, a helyiek petícióját eddig több mint huszonnégy ezren írták alá, és ugyanennyien csatlakoztak annak német nyelvű változatához is a tó osztrák oldaláról.