Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idén több mint 100 bántalmazott nőn segített a Segítők Hálózata

Ez a cikk több mint 1 éves.

Mint év elején beszámoltunk róla, a Patent Egyesület – Patriarchátust Ellenzők Társasága jogvédő egyesület és a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület, azaz NANE Egyesület 2022-ben indították el a Segítők Hálózata nevű, nők számára gyakorlati segítséget nyújtó programjukat, a Patent Facebook oldalán közzétett beszámoló alapján nagy sikerrel – a tekintetben, hogy számos áldozaton tudtak segíteni.

A nők elleni erőszak áldozatainak segítséget nyújtó programot ugyanis az elmúlt évben több mint százan vették igénybe.

„Mit tehetsz, ha az exed tovább küldte a meztelen képeidet, ha egy ismeretlen zaklatott az utcán, vagy egy randin szexre kényszerített, akivel találkoztál? Olyan kérdések ezek, amelyek sajnos nagyon sok lányt és nőt érintenek, mégis kevesen tudják, hol és hogyan kérhetnek segítséget. Ezért jött létre a Segítők Hálózata, amelynek tagjai gyakorlati támogatást nyújtanak a nők elleni erőszak áldozatainak és az őket támogató segítőknek”

– áll a NANE honlapján olvasható bemutatkozó szövegben. A bejegyzésben kitérnek arra, hogy a legtöbb nőnek nincsenek kiterjedt jogi ismeretei mielőtt áldozattá teszik őket, ezért segítenek az érintetteknek, felruházzák őket a megfelelő tudással hogy felkészülten vághassanak bele például egy hatósági eljárásba.

Bemutatkozásuk szerint „A Segítők Hálózatának tagjai olyan budapesti és vidéki önkéntesek, akik szolidaritást vállalnak az erőszak áldozataival, és az a céljuk, hogy az erőszakot, zaklatást követő élethelyzetben nőtársaiknak ne egyedül kelljen szembenézniük olyan feladatokkal, mint például az online feljelentés megtétele, a panasztétel vagy a különleges bánásmód igénylése. Információt tudnak adni többek között a távoltartással vagy szociális támogatásokkal kapcsolatban is.”

A Patent posztjából pedig kiderül, hogy közel 40 budapesti és vidéki önkéntest képeztek ki, akik közül jelenleg 26-an dolgoznak a hálózatban. Statisztikáik szerint a több mint 100 megkeresés közül

  • 40 százalék vidéki,
  • 60 százalék budapesti volt.

A segítségkérések jellegéről is beszámolnak statisztikájukban. E szerint

  • legtöbbször a távoltartással kapcsolatban kérnek információkat az érintettek,
  • az esetek 43 százalékában pedig a feljelentés megtételével kapcsolatos bővebb tudnivalók érdeklik őket.
  • A feljelentés megtételével együtt, 38,8 százalékban a nők azt is tudni szeretnék, hogy mik azok a bizonyítékok, amik hasznosnak lehetnek az ügyükben, ha feljelentést tesznek.

Tapasztalataik szerint sokszor egyszerre érdeklődnek a feljelentéssel és a távoltartással kapcsolatos kérdésekben. Továbbá

  • 34 esetben érdeklődtek az érintettek a rendőrségi eljárással kapcsolatos panasz lehetőségekről.
  • 27 százalék a büntetőeljárással kapcsolatos információkérés felől érdeklődött,
  • 23 százalék a bűncselekmény áldozatainak járó anyagi segítség formáiról,
  • 20 százalékkal a különleges bánásmóddal kapcsolatos beszélgetésekkel kapcsolatban kérdezett.
  • 7 esetben érdeklődtek a bántalmazott nők és gyerekeik számára elérhető bentlakásos intézményekről,
  • 14 esetben pedig a nekik járó támogatásokról.

A Segítők Hálózata emellett útmutatót is nyújt az érintetteknek, ennek keretében telefonon, lépésről lépésre vezetik őket végig a hivatalos szervek honlapjain, melyek nem egyszer igen bonyolultak és nehezen használhatók tudnak lenni.

Négy témakörben:

  • online feljelentéstétel,
  • panasz rendőrségi eljárással szemben,
  • különleges bánásmód igénylése
  • és megváltozott lakcím vagy számlaszám esetén az ellátások utalási helyének megváltoztatása.

Ezen kívül várják az ügyfeleik visszajelzéseit is a szolgáltatással kapcsolatban, amik minőségbiztosítás mellett az önkéntesek lelkesítésében is nagyon sokat jelentenek”. A Patent posztjában ezen visszajelzések közül több is olvasható.

A nők elleni erőszak nem egyedi, hanem rendszerszintű probléma, amit rendszerszinten is kell kezelni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyes esetekkel ne kellene foglalkozni, és – ahogy a Segítők Hálózatának tapasztalataiból is kiderül – továbbra is hatalmas az igény az egyéni segítő munkára.

Ráadásul ők csak azokkal az esetekkel találkoznak, mikor valaki eljut arra a pontra hogy felismerje a bántalmazotti helyzetét, és miután felismerte van annyi energiája, hogy megpróbáljon kitörni belőle, és még el is jusson valamilyen módon a hálózatig. Ez pedig nagyban függ az adott személy szociokulturális helyzetétől.

A Segítők Hálózata itt érhető el, ha ismer valakit akinek szüksége lehet rájuk, irányítsa a linkre.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

Címlapkép: Mérce