Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Putyin személyesen látogatott Minszkbe, hogy további együttműködést csikarjon ki

Ez a cikk több mint 1 éves.

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen látogatott Minszkbe hétfőn, ahol Lukasenka belarusz vezetővel országaik további közös katonai együttműködéséről tárgyaltak.

Belarusz diktátorára Putyin a jelek szerint jókora nyomást helyez az eredeti orosz tervekkel nem igazán összhangban folyó ukrajnai háború kezdete óta. Bár az orosz haderők így is szabadon használhatják a kelet-európai ország légterét és bázisait az Ukrajna elleni támadásokhoz, mindezidáig Lukasenka ügyes manőverekkel sikeresen kívül tudta magát tartani a háborún, ami a konkrét beavatkozást illeti.

Mint arról korábban a Mércén elemző cikkünkben írtunk, a 2020 nyarán erősen elcsalt választáson újból hatalomhoz jutó vezető erőteljes nyilatkozatok után októberben bejelentette, hogy országa közös orosz-belarusz katonákból álló műveleti egységet hoz létre. A műveleti egység méretéről és műveleti céljáról Lukasenka nem közölt részleteket, így az sem teljesen világos, hogy ez mennyiben hoz jelentős változást az Ukrajnával eddig is kifejezetten ellenséges, a konfliktusban a fegyveres semlegességet választó Belarusz politikájában. Az ország az Ukrajna ellen február 24-én indított háború kezdete óta az orosz hadsereg rendelkezésére bocsátja déli területeit, ahonnan rendszeresen lő ki rakétákat ukrajnai célpontok ellen keleti szövetségese.

Az ukrán külügyminisztérium – miután minszki nagykövetük, Ihor Kizim emelt hangú jegyzéket kapott a belarusz külügytől egy állítólagos ukrán támadás előkészületei miatt – közleményében úgy nyilatkozott:

„Nem kizárható, hogy a jegyzék része lehet egy orosz tervnek, amivel provokációt akarnak végrehajtani, és vádakat megfogalmazni Ukrajna ellen”

Lukasenka viszont nem véletlenül tartja magát távol a tűztől minden Moszkvának tett gesztus és Kijevnek címzett fenyegető kirohanás ellenére: már 2020-ban kiderült, hogy az öregedő diktátor már csak a legnyilvánvalóbb elnyomással és rendőrállamának folyamatos kiterjesztésével tudja hatalomban tartani magát. Egy bizonytalan kimenetelű háború, amelyben ráadásul a legmegbízhatóbb alakulatait kellene bevetnie ha eredményt akar elérni, nagyon komoly kockázatot jelent a hatalmára nézve.

Mindeközben viszont Lukasenka kénytelen valamennyi engedményt tenni időről-időre Putyinnak, tekintve, hogy az orosz vezető szinte egyedüli támogatása nélkülözhetetlennek bizonyult hatalmának megtartásához.

„Megállapodtunk abban, hogy továbbra is közösen megteszünk minden szükséges intézkedést a két ország biztonságának garantálása érdekében. Kiemelten kezeljük a csapatok kiképzését, növeljük harckészültségüket … és folytatjuk a rendszeres közös gyakorlatok és egyéb műveleti és harci kiképzési tevékenységek gyakorlatát”

– nyilatkozta hétfőn Putyin a Lukasenkával folytatott tárgyalások után. Az orosz vezető 3 éve nem látogatott személyesen Belaruszba.

Lukasenka „legközelebbi szövetségesének és stratégiai partnerének” nevezte Oroszországot, és kijelentette, hogy Belarusz nem tudja egyedül megvédeni „függetlenségét”.

(The Guardian)