Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Precedens nélküli tanársztrájk a Brassó utcában

Ez a cikk több mint 1 éves.

Tizenkét napja, azaz rekordideje tart a Brassó utcai Általános Iskola harmincöt dolgozójának folyamatos sztrájkja – tudtuk meg egy, az iskolához kapcsolódó szülői csoport lapunknak elküldött leveléből.  A sztrájkoló személyzet az elbocsátott gimnáziumi tanárok visszahelyezését és valódi tárgyalásokat követel, döntési jogkörrel rendelkező tárgyalópartner részvételével.

Az elmúlt hetek eseményeit mintegy megkoronázva december 20-án szülők és tanárok felépítették, majd ledöntötték „Rábel tornyát”.

Ha az égig nem is, a Külső-Pesti Tankerületi központot a Fideszből beejtőzve vezető Rábel Krisztináig biztosan elért az a kartondoboz-építmény, amelyre a tiltakozók az iskolában észlelt számos problémát írták fel, vagyis:

a zsúfolt, félhomályos és hideg termeket, a kiálló székcsavarokat, az ehetetlen menzakaját, a hiányzó tornatermeket, a beázó épületrészeket, a túlterhelt és szorongó diákokat, az agyonhajszolt és frusztrált tanárokat, az elavult és érthetetlen tankönyvi szövegeket és feladatokat, a nehéz iskolatáskákat, a tanulással eltöltött idő abnormális hosszát, a digitális technológia hiányát.

Rábel, mint az iskoláért közvetlenül is felelős döntéshozó mindeddig nem mutatott szolidaritást a sztájkoló munkásokkal, épp ellenkezőleg. A példátlan szülői szolidaritási akciókat, a sztrájk eddigi időtartama alatt szervezett élőláncot, molinózást, éneklést, szaloncukrozást, aszfaltkrétázást leereszkedően „sütikézének” titulálta, az iskola tizennyolc dolgozóját pedig levelekkel fenyegette.

A már ledöntött torony. Forrás: A Brassóért szülői csoport

Ugyan a Karácsony az elcsendesedés időszaka, ez még nem a sztrájk és a kapcsolódó akciók vége, „januárban közösen folytatjuk!”– zárult a lapunknak küldött levél.