Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Katar a gázmegállapodással fenyegeti az EU-t a korrupciós vádak miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Katargate uniós kezelésére reagálva katari diplomaták az Európai Unióval valamint az egyes tagállamokkal ápolt kapcsolatokra és a cseppfolyós földgáz-szállítmányozási megállapodásokra gyakorolt negatív hatásokra hívták fel a figyelmet, derül ki az Euractiv cikkéből.

Vagyis azután hogy a vesztegetési botrány miatt felfüggesztették Katar képviselői (diplomaták, lobbisták) hozzáférését az Európai Parlamenthez és tisztviselőihez, emiatt az öböl-állam elkezdett az energiabiztonsággal fenyegetőzni.

Ami azért is lehet fájdalmas az Európai Uniónak és a tagországoknak, mert miután az Ukrajna ellen indított háború miatt leálltak az orosz gázszállítások a nyugati tagállamokba – és az Unió igyekszik függetlenedni az orosz energiahordozóktól – igyekszik diverzifikálni a gázbeszerzéseket. Ez a gáz esetében leginkább Észak-Amerikából és a Közel-Kelet Nyugat-barát országaiból beszerzett cseppfolyós földgázt, vagyis az LNG-t jelenti.

Ennek egyik forrása a gázban gazdag Katar – ahol Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter épp a minap kötött gázszállítási szerződést – ahonnan az oroszországi vezetékes gázszállítások leállása illetve bizonytalanná válása folytán immár megéri az alapesetben drágább LNG-t importálni az EU-ba.

Ez a nagy földgázexportőrnek számító Öböl-ország számára is alkualapot jelent az Európai Unióval vagy egyes intézményeivel folytatott viták során, amit világosan mutat a jelenlegi helyzet. Miután a korrupciós vizsgálatot a belga hatóságok folytatják, katari diplomaták külön kiemelték, hogy országuk Belgium fontos gázszállító partnere. Ahogy azt is hangsúlyozták, hogy a katari tisztviselők kitiltását megszavazó Európai Parlamenti képviselőket álláspontjuk szerint „félrevezették”, máskülönben aligha hoztak volna ilyen drasztikus döntést, kivált hogy véleményük szerint hivatalosan nem bizonyították még be, hogy Katar állna a vesztegetések mögött.

Ezt némiképp árnyalja, hogy az Európai Parlament alelnökét és élettársát egyszersmind tanácsadóját, egy volt EP-képviselőt valamint a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség elnökét azért vesztegették meg közel-keleti tisztviselők, hogy elnézzék a katari foci-vb-hez köthető jogsértéseket.

Egészen konkrétan másfél-millió eurót kaptak az említett tisztviselők azért, hogy elnézzék mintegy 6500 vendégmunkás halálát, akik a vb előkészületei során vesztették életüket.

A vizsgálatok végleges eredményeinek fényében mindenképp érdekes próbája lesz az Európai Unió és intézményei, kivált az Európai Parlament elköteleződésének, hogy sikerül-e Katar diplomatáinak a gázszerződések segítségével leérvelniük az országban alkalmazott munkajoggal kapcsolatos aggályokat. Miszerint tömeges elhalálozásokhoz, súlyos maradandó sérülésekhez vezető, extrém kizsákmányoló és a rabszolgaság ismérveire emlékeztető körülmények között dolgoztatják az országban milliós nagyságrendben alkalmazott vendégmunkásokat – még egy olyan rendezvényen is, melynek rendezési jogát épp az országimázs fényezése miatt vásárolták meg a FIFA döntéshozóitól.

Címlapkép: Qatargas / Facebook