Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nekem a karácsony már rémálom”

Ez a cikk több mint 1 éves.

Élethelyzetemből eredő problémámmal már több alkalommal foglalkozott a Mérce szerkesztősége. Most újra az újsághoz fordulok segítségért, mert a megélhetésem egyre kritikusabb irányba sodródott.

Éva történetéről itt és itt számoltunk be, leveleit pedig ittitt, itt, itt és itt olvashatjátok.

Mint arról már a régebben megjelenő segélykiáltásaimban beszámoltam, egy Heves megyei faluban élő, egyedülálló nő vagyok, aki önhibáján kívül évek óta „kegyelemsegélyen” élő munkanélküli. Munkavégzésre esélyem sincs, itt munkalehetőség sincs, de életkorom miatt már egyébként is kudarcba fulladtak az álláskeresési próbálkozásaim. Gyermekem nincs, a szüleim nem élnek már, így semmiféle anyagi támaszra sehonnét nem számíthatok. Hiába rendelkezem az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel, ha életkoromnál fogva csak 2023 decemberében válhatnék nyugdíjra jogosulttá, de addig nem tudom, hogy hogyan is maradok egyáltalán életben.

Ugyanis a 22.800 Ft/hó álláskeresési járadék, amit kapok, ilyen élelmiszer- és energiaárak mellett még ennivalóra sem elég.

Itt, ahol élek, Észak-Magyarországon, a szokásos téli időjárás köztudott, hogy mennyire hideg és emiatt mennyire „pénztárcarabló”. Most, hogy már itt vannak a kemény mínuszok – a rezsicsökkentési korlátok miatt – az idei tél még komolyabb megpróbáltatások elé állít engem, mint eddig. Emiatt mára már szó szerint drámaivá vált a helyzetem, mivel itt a faluban még alkalmi munkára sincs lehetőségem. Itt a kisnyugdíjasok és szegények maguk is nélkülöznek, némi segítségért cserében ők sem bírnak fizetni.

Rendkívül nehéz anyagi helyzetemre hivatkozással hiába próbáltam részletfizetési lehetőséget kérni a közműszolgáltatónál, mára már minden reményem szertefoszlott, mert a hátralék összege 154 ezer forintra duzzadt, miközben a kőkemény téli fagyok még csak mostanra értek ide. A rémálom számomra valósággá vált, mert 2022. december 8-án felszólítást kaptam az MVM Energiakereskedelmi Zrt.-től, hogy a 154 ezer Ft-os hátralékot fizessem meg. A mai nap folyamán, azaz 2022. december 14-én újabb értesítést kaptam az MVM-től , hogy 15 napon belül fizessek be 260 744 Ft-ot. Amennyiben ez nem történik meg, átadják az ügyem végrehajtásra.

Ezt mindenképp el kell kerülnöm, mert a házikómat nem szeretném elveszíteni. Valahogyan túl kell élnem a 2023 decemberéig hátralévő egy évet, amikor végre nyugdíjassá válhatok és a nyugdíjam nagyobb összegű lesz majd, mint a 22.800 Ft összegű segély, mert utóbbi már az éhenhaláshoz is kevés, nemhogy még a rezsi megfizetésére is.

Az idei karácsony viszont már rémálom lesz, mert már fűteni is alig merek, hogy el ne veszítsem a hajlékomat. A jégvirágos ablak mellett kabátban és takaróban vacogva üldögélek, és arra gondolok, hogy egyáltalán jut-e majd étel karácsonykor az asztalomra, vagy csak a jelent siratom el az üres tányéron a könnyeimmel.

Tisztelettel kérem a jóérzésű civil szervezeteket és embereket, hogy aki tud, segítsen átvészelni életemnek ezt a legnehezebb időszakát, hogy megérhessem még azt, hogy az öregségi nyugdíjig valahogyan túl legyek a nélkülözés borzalmain.

Köszönöm a Mérce szerkesztőségének támogató segítségét, hogy a segélykiáltásom megjelenhet, és köszönöm a támogatását azoknak, akik segíteni szeretnének.

Tisztelettel: Horváth Éva

Ha bármilyen segítséget vagy munkát szeretnél felajánlani Évának, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] címen!