Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Itt már a lét a tét! – amikor már szeptemberben túl magas a rezsi

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Mérce olvasói már ismerik a történetemet. Hálás vagyok az újság Szerkesztőségének, hogy már több alkalommal bemutatták nehéz élethelyzetemet az olvasóknak, akik közül akadtak olyanok, akiket megérintett a sorsom és némi segítséget kaptam tőlük a túléléshez, mivel az életem évek óta a túlélésről szól. Nem túlzó a kijelentésem, hogy:

„Itt már a lét a tét”!

Egy Heves megyei faluban élő, egyedülálló, 64 éves nő vagyok, akinek a szülei már nem élnek, de gyermekem sincs, így egy-szál egymagam élek a kiszolgáltatott sorsommal, évek óta önhibámon kívüli munkanélküliként. Hiába van az öregségi nyugdíjamhoz elégséges szolgálati időm, de életkorom szerint, 2023. év végéig még nem igényelhetek öregségi nyugdíjat. Jelenleg csupán a 22.800,- Ft/hó összegű aktív korúak ellátását kapom, ami lényegében álláskeresési járadék, de életkorom miatt már sehol sem alkalmaznak.

Éva történetéről itt és itt számoltunk be, leveleit pedig ittitt, itt és itt olvashatjátok.

Most viszont már drámai a helyzet, amióta elszabadult az infláció és az energiaárak is az egekbe szöktek. Mit tud ma egy ember ebből a havi 22.800 forintból megoldani? Ez élelemre sem elég, de rezsire már végképp nem, főleg, ha Észak-Magyarországon él valaki, ahol kemény telek vannak. Semmilyen lehetőségem sincs alkalmi munkára sem, hiszen itt a faluban idős vagy szegény emberek élnek, akiknek nem telik a szerény jövedelmükből vagy nyugdíjukból arra, hogy valakinek fizessenek a némi segítségért valamennyit cserébe.

Kétségbe vagyok esve azért is, hogy vajon a telet hogyan fogom túlélni, mert hatalmas a rezsi. Havi 55 ezer Ft-os számlát kaptam a szolgáltatótól, ami már számomra megfizethetetlen, és még nincs is itt a tél. Mi lesz velem a télen, ha majd a jégvirágos ablakon ki sem látok, és vacogok a kis házamban bent, a nagykabátban?

Állandó stresszel és gyomorgörccsel élek. Mit hoz a jövő? Tudom, sokan vagyunk így, de én éjjel már felriadok, vagy félálomban rémképek gyötörnek, hogy hogyan fogom túlélni a túlélhetetlent. Eljött az idő, hogy a boltba is csak ritkán merek bemenni, mert az árak már a csillagos ég határán vannak, háromszor is meg kell gondolnom, hogy milyen árut vásároljak egyáltalán. Hamarosan fűteni kell, a számlákat is fizetni kellene, amit már nem bírok kifizetni. Rettegek attól, hogy majd egy idő után jön a végrehajtás, de ezt a helyzetet nem szeretném átélni. Még 14 hónap van hátra a nyugdíjazásomig. El sem tudom képzelni, hogy a nyugdíjig való várakozást hogyan fogom egyáltalán megélni, mert „itt már a lét a tét”.

Köszönöm a Mérce Szerkesztőségének, ha a segélykiáltásomat meghallva a levelemet közzéteszik.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket,
Üdvözlettel:
Horváth Éva

Ha bármilyen segítséget vagy munkát szeretnél felajánlani Évának, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] címen!