Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány elveszi a Mol extraprofitját, kérdés, hogy az emberekhez kerül-e vissza

Ez a cikk több mint 1 éves.

Mint az ismeretes, egy kedd este fél 11-re összehívott sajtótájékoztatón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol vezérigazgató, hogy megszűnik a benzinárstop.

Hernádi a kormányinfón elmondta, a helyzet kritikussá vált, a Mol eddig bírta. A cég hétfőn levélben tájékoztatta a kormányt, hogy nem biztosítható tovább az ellátás. A vezérigazgató szerint már rövid távon érezhető lesz a benzinárstop eltörlésének hatása, de egy-másfél hónapon belül áll helyre a stabilitás. A Mol-kutakon 641 és 699 forintos piaci árak jönnek majd, és nem lesznek kivételek. Gulyás Gergely elismerte, hogy az ársapka eltörlése után nőni fog az infláció.

A kormány még tavaly november 15-én rendelte el a 480 forintos hatósági üzemanyagárat, melyet több alkalommal is meghosszabbított, legutóbb 2022 végéig. Az ársapka rengeteg kisvállalkozást sodort a csőd szélére, a gazdasági károk enyhítése érdekében pedig a kormány több körben is átdolgozta a stopot, egymás után vonva ki az annak hatálya alól a fogyasztók egyre nagyobb részét. Az intézkedéssel  sem a vállalkozások, sem pedig a fogyasztók nem jártak jól. A hatósági ár következtében súlyos üzemanyaghiány alakult ki, aminek köszönhetően 500 kút ellátása került veszélybe.

A kormány propganda-gépezete a szerdai sajtótájékoztató után hamar működésbe lendült,  a közösségi oldalon, és a sajtóban is azt hangoztatták, hogy a brüsszeli szankciók tehetnek az áremelkedésről. Orbán Viktor szerdai kormányülésről közzétett Facebook-bejegyzése szerint „az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk, és a rezsivédelmi alapba irányítjuk.”

A miniszterelnök kijelentése már csak azért is érdekes, mert többen arra számítottak, hogy miután a benzinárstop miatt több száz kisebb kút bezárni kényszerült, a Mol fog nyerészkedni a piaci árakon. Orbán azt még nem árulta el, hogy a cégnek mégis milyen extraprofitját fogják majd megadóztatni. A Telex megkereste az ügyben Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtószóvivőjét, akitől megkérdezték, hogy esetleg valamilyen újabb extraprofitadóra gondol-e Orbán, amit az olajtársaságok kaphatnának. Havasi Bertalan azonban csak annyit válaszolt, „A miniszterelnök bejegyzése magáért beszél.”

A kormány még idén májusban kezdte el hangoztatni az extraprofitadó fogalmát, mely állításuk szerint a nagyvállalatok koronavírus-járvány után megemelkedett bevételének megadóztatására szolgál. Ezzel kapcsolatban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már felsorolta azoknak a szektoroknak a listáját, melyektől a kormány elvenné az extraprofitot, az energiaszektor képviseletében a Mol is a megadóztatott cégek között szerepel.

De mitől extra a profit? A profit elvégre azt jelenti, hogy „értéktöbblet”. Tehát minden profit „extra”. Mindenesetre a különböző nagyvállalatok profitjának megadóztatása akár történhetne úgyis, hogy annak egy része visszakerül az emberek pénztárcájába. Az EU által kezdeményezett globális minimumadó például pontosan azt a célt szolgálná, hogy az emberek helyett a nagyvállalatok fizessék meg a válság árát. A javaslatot azonban Magyarország képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter megvétózta, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig egyenesen versenyhátrányról beszélt a minimumadóval kapcsolatban.

Habár a kormány egyelőre hallgat arról, hogy mi számít majd a benzinár tekintetében extraprofitnak, a Mol az árstop megszűnésével meglehetősen sokat nyerészkedik azon, hogy az olcsó uráli olajból készült terméket adja el a nyugati üzemanyaggal megegyező áron, utóbbinak ugyanis sokkal drágábbak az előállítási költségei. A Világgazdaság szerint a Mol tehát az Oroszországból származó kőolaj beszerzési ára és a világpiaci olajár különbözete után fizeti az extraprofitadót. A mostani 95 százalékos sáv mától lép hatályba.

Orbán Viktor állítása szerint az megadóztatott extraprofit a rezsivédelmi alapba menne, ám hogy onnan hogyan fog visszakerülni az emberekhez, azt még nem tudja senki sem. Ami biztos, hogy a tizenötszörösére emelkedett rezsiszámlákon keresztül semmiképp.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán