Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány hitelmoratóriumot ad a benzinárstop miatt kilátástalan helyzetbe került benzinkutaknak

Ez a cikk több mint 2 éves.

A kormány hat intézkedést hozott a benzinárstop miatt kilátástalan helyzetbe került kis benzinkutak megsegítésére, melyet György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára jelentett be Facebook-posztjában.

  • Hitelmoratórium az érintett kisbenzinkutak számára.
  • Az MSZKSZ díj (készletezési díj) elengedése és a kedvezmény átengedése a benzinkutaknak.
  • A szociális hozzájárulási adó elengedése január 1. és május 31. között a kisbenzinkutak esetén töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig.
  • A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázat esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány. Ezzel a kisbenzinkutak költségei csökkenthetők, a kiszolgálás könnyebbé és 24 órássá alakítható, amely a vidék ellátásbiztonságának javulását eredményezi. A támogatás összege az egész szektort tekintve elérheti akár az 5 milliárd forintot is.
  • 0 százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretében.
  • A külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adó eltörlése.

A kormány mostani intézkedéseivel az általa befagyasztott árak miatt nehéz helyzetbe került kisebb benzinkutakat igyekszik most visszahozni a csőd széléről. Mint az tudott, az üzemanyagokra kivetett hatósági ár rendkívül érzékenyen érinti a kisebb vállalkozásokat, mivel a beszerzési áruk magasabb, mint a benzinárstoppal meghatározott ár.

A Portfólio egy korábbi cikke szerint a nagyobb cégek tízmilliókat is spórolhatnak az üzemanyagár befagyasztáson, míg a kisebb kutakon ezzel szemben a 480 Ft-os maximált ár miatt egy liter gázolajon, 14 forintot vesztenek. Ez a kutak forgalmától függően milliós, több-milliós veszteséget „termel” havonta.

Több kút üzemeltetője ezért azt kérte a vásárlóitól, hogy inkább menjenek máshová – jellemzően a nagy hálózatok kútjaihoz – tankolni. A független kutak ezért összefogtak és megalakították  a Független Benzinkutak Szövetségét, hétfőn pedig egy közleményt adtak ki három javaslattal a kormány felé. Ez alapján javasolták

  1. a hatósági ár törvényes képzését, ami biztosítja a családi vállalkozásaik megélhetését
  2. a jövedéki adó áfa mentességét
  3. az üzemanyagok áfájának 5%-ra történő csökkentését.

A benzinkutak mellett Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára is kiállt, aki az ATV-nek adott interjújában úgy fogalmazott, a kis kutakat sem lehet az út szélén hagyni. A főtitkár szerint egyfajta közteherviselés jelenthetne megoldást, miközben az érintetteket egyéb módon is meg lehetne segíteni.  Egri Gábor Zoltán, az Envikút Kft. ügyvezetője, és a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke már az autós demonstráció lehetőségét is felvetette, amennyiben nem történik változás.

A kormány képviseletében György László hétfőn egyeztetett a Vállalkozók Országos Szövetségével (VOSZ), valamint a Mobil Petrollal az ügyben. Az államtitkár kijelentette, hogy a kormány kitart a benzinárstop mellett, de kész az egyeztetésre a kis benzinkutak képviselőivel.  Február 12-én Orbán Viktor hangoztatta, hogy az intézkedés bevált, ezért 3 hónappal meghosszabbították az üzemanyagárstopot.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd